Aanval op koranschool Nigeria - geweld in noorden houdt aan

Een reeks aanslagen op Eerste Kerstdag kostten aan zeker veertig mensen het leven. Nigeria wordt al jaren geteisterd door politieke en religieuze spanningen. Foto Reuters / Afolabi Sotunde

Bij een aanval op een koranschool in het zuiden van Nigeria zijn gisteravond zeven gewonden gevallen. Ook in de rest van het land houdt de politieke en religieuze onrust aan. Zo zijn in het noorden van het land 90.000 mensen op de vlucht geslagen voor geweld tussen de politie en moslimextremisten.

Zes van de zeven gewonden die bij de aanval op de islamitische school vielen zijn kinderen. Zij zaten in de klas toen vanuit een auto een explosief in de richting van de school werd gegooid, zo meldde een politiewoordvoerder vanochtend aan persbureau AFP. De kinderen zijn gewond geraakt, maar verkeren niet in levensgevaar. Ze worden momenteel behandeld in een nabijgelegen ziekenhuis.

De aanval op de koranschool komt een paar dagen nadat moslimextremisten op Eerste Kerstdag een reeks aanvallen pleegden op kerken. Daarbij vielen minstens veertig doden. De aanslagen werden opgeëist door de islamitische terreurgroep Boko Haram, die streeft naar de invoering van de sharia in heel Nigeria. Het land heeft al jaren te maken met grote spanningen tussen het overwegend islamitische noorden en christelijke zuiden.

In het noorden van het land vinden al een week hevige gevechten plaats tussen het Nigeriaanse leger en militanten van Boko Haram. Volgens de schatting van een Nigeriaanse regeringsfunctionaris hebben de afgelopen week ongeveer 90.000 mensen de noordelijke stad Damaturu, waar de gevechten zich concentreren, ontvlucht. Mensenrechtenorganisaties vrezen dat in totaal zo’n honderd mensen bij de gevechten om het leven zijn gekomen.


Grotere kaart weergeven