Wipneus, Pim & Broeder Gregorio

Broeder Gregorio schreef tussen 1967 en 1985 in totaal twintig delen van het populaire kinderboek Wipneus en Pim. Uit het rapport van de commissie-Deetman blijkt nu dat Broeder Gregorio zich al voor zijn schrijverscarrière schuldig heeft gemaakt aan kindermisbruik.

„Als gevierd kinderboekenschrijver hield hij promotietochten met signeersessies. En op foto’s daarvan is hij te zien te midden van groepen kinderen in de leeftijd van zijn vroegere slachtoffers.”

Deze zin uit het rapport van de commissie-Deetman, die onderzoek heeft gedaan naar de omvang van seksueel misbruik in de Katholieke kerk in Nederland, doelt op Broeder Gregorio. Hij schreef onder de pseudoniemen B.G. en A.B. van Wijckmade tussen 1967 en 1985 twintig delen van de kinderboekenserie Wipneus en Pim. Broeder Gregorio, in het Deetman-rapport steevast aangeduid als ‘FIC11’, is een van de Nederlandse geestelijken die zich schuldig hebben gemaakt aan kindermisbruik.

Daar is hij enkele jaren voordat hij aan de kinderboeken begon te schrijven al voor veroordeeld. Eind oktober 1963 werd hij, toen werkzaam als geestelijke op de Aloysiusschool in Maastricht, door een twaalfjarige leerling van ontucht beticht. Tijdens zijn proces biechtte hij op meerdere jongens te hebben misbruikt en in 1964 werd hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden. Ook kreeg Broeder Gregorio een ontzetting uit het onderwijs van 5 jaar. Op 21 februari 1964 werd hem als onderwijzer van de Aloysius school eervol ontslag verleend.

De Wipneus en Pim-delen die hij twee jaar daarna is gaan schrijven genoten met name in de jaren zestig, zeventig en tachtig enorme populariteit in Nederland. De in totaal 37 delen, verschenen tussen 1948 en 1985, werden geschreven door vijf Broeders van de congregatie van de Broeders van de Onbevlekte Ontvangenis van Maria uit Maastricht. In 2008 kwam Wipneus en Pim gaan op reis, in 1949 verschenen als deel twee, als een van de duizend sleutelteksten van de Nederlandse cultuur terecht in de basisbibliotheek van de Digitale Bibliotheek van de Nederlandse Letteren (DBNL). Tot januari 2011 zijn bijna 4,5 miljoen exemplaren van Wipneus en Pim verkocht.

Abonnees kunnen dit hele artikel hier lezen.

Dit artikel werd gepubliceerd in NRC Handelsblad op Vrijdag 23 december 2011, pagina 18 - 19