Wat moet je doen als je spookrijder bent?

Van tijd tot tijd hoort Joost van der Flier uit Bunnik op de radio een waarschuwing voor een spookrijder. Weggebruikers worden geadviseerd rechts te blijven rijden en met lichtsignalen de spookrijder te waarschuwen. Maar wat doe je als je zelf die spookrijder bent?

Toekomstige spookrijders, opgelet. „De meeste spookrijders bevinden zich voor de tegenliggersop de linkerbaan, omdat rechts rijden logisch voelt. Als je je realiseert dat je aan het spookrijden bent, parkeer dan snel de auto in de tussenberm of dicht tegen de vangrail aan. Zet je alarmlichten aan, ga achter de vangrail staan en bel 112.” Dat is het advies van Theo de Lange, woordvoerder van het Verkeerscentrum Nederland, een onderdeel van Rijkswaterstaat.

Van de geregistreerde ongevallen wordt 0,1 procent veroorzaakt door een spookrijder. Maar als er een ongeval plaatsvindt door een spookrijder, heeft het wel vaak ernstige gevolgen: 1 op de 40 dodelijke verkeersongevallen komt door een spookrijder. Op de 640 verkeersdoden in 2010 zouden er dus 17 door een spookrijder om zijn gekomen. Dit blijkt uit cijfers van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid. Van spookrijders onder de 55 is meer dan de helft onder invloed van alcohol. Bij oudere mensen speelt alcohol meestal geen rol. Zij slaan bijvoorbeeld in het donker te vroeg af en belanden zo via de afrit op de verkeerde weghelft.

Meestal gebeurt spookrijden per ongeluk. Maar een enkeling keert bewust om op de snelweg. In 2008 keerde een 23-jarige jongen om op de A50 omdat zijn navigatiesysteem dit hem aanraadde.

Soms „verdwijnt” een spookrijder nadat een melding is gemaakt, zegt Frans Zuiderhoek, woordvoerder van de verkeerspolitie. Dan heeft de spookrijder de situatie zelf opgelost door te keren of een oprit op te rijden. Meestal komt de politie er pas bij als er al een ongeluk is gebeurd. Ongeveer een keer per jaar kan de politie het spookrijdersprotocol uitvoeren: een politieauto laat de auto’ s achter zich stoppen. De mensen in de voorste auto’s moeten uitstappen. De politieauto gaat er met de sirene aan voorstaan. Hopelijk stopt de spookrijder. Zo niet, „dan rijdt de spookrijder in ieder geval niet in op auto’s met mensen erin”.

Rianne Kouwenaar

    • Rianne Kouwenaar