Wat brengt het muziekjaar 2012?

Dry The River. De Britse band staat in BBC's Sound of 2012-lijst.
Dry The River. De Britse band staat in BBC's Sound of 2012-lijst.

Dit jaar gingen de vingers naar PJ Harvey, Wilco, Spinvis en Adele, maar waar wijzen we volgend jaar op als muzikale hoogtepunten en revelaties? Welke grote bands komen met nieuw werk en wie komen er weer bij elkaar? Een beknopt overzicht.

Zij zijn nieuw

Een belangrijke graadmeter voor wat er in het nieuwe jaar door kan breken, is de Sound Of-lijst van de BBC. Vorig jaar kwamen ze bijvoorbeeld met The Vaccines, James Blake en The Naked & Famous, alle drie acts die op Lowlands werden geboekt (al zegden The Vaccines af). Ook inmiddels tot in elke uithoek bekende acts als 50 Cent (2003), Kaiser Chiefs (2005) en Adele (2008) stonden al eens in het lijstje.

En dit jaar? Een rangorde moet nog aangebracht worden (dat gebeurt op 6 januari), maar de vijftien namen van de longlist zijn er al. We lichten er drie uit:

Dit bandje stond al op Lowlands en Crossing Border, maar de grote doorbraak van Dry The River vindt volgens de BBC plaats in 2012. Het album ‘Shallow Bed’ komt in maart uit.

Veel mogen we ook verwachten van Frank Ocean, die afkomstig is uit Odd Future Wolf Gang Kill Them All (OFWGKTA), het hiphopcollectief van Tyler, The Creator. Het debuutalbum van Ocean, Nostalgia, Ultra, is “een prachtig, eclectisch en openhartig R&B-debuut met een speelse, frisse benadering”, volgens NRC-muziekredacteur Saul van Stapele.

Spector is te zien als een minder hyperactieve versie van Kaiser Chiefs, of een mix tussen The Strokes en de eighties. Er komt een debuutalbum aan en de band gaat touren met Florence + The Machine.

Niet in de lijst van BBC, maar wel immens populair: Lana Del Rey, die met ‘Video Games’ dit jaar al een enorme hit scoorde. Volgend jaar komt haar debuutalbum, Born To Die, uit.

Zij zijn terug

Brown, Squire, Mani en Reni van The Stone Roses kunnen weer door één deur en dus gaan ze weer touren. Een aantal uitverkochte shows in thuisbasis Manchester staat al op de rol en een tour langs Europese festivals ligt voor de hand.

De uitvinders van de heavy metal, onder aanvoering van Ozzy Osbourne, zijn terug. Black Sabbath gaat volgend jaar weer op pad en ze komen met een nieuw album.

http://www.youtube.com/watch?v=kz_6jagv_D4

Zij komen met nieuw werk

Uiteraard maken we volgend jaar niet alleen maar kennis met nieuwe, hippe bands. De rij met acts die met nieuw werk komen, is aanzienlijk. Zo hebben Muse, Pearl Jam, U2, Aerosmith en Franz Ferdinand al toegezegd in 2012 een nieuw album uit te brengen.

Wie ook een nieuwe titel aan de discografie gaan toevoegen: MGMT, 50 Cent, The xx, Mumford & Sons, Sigur Rós en The Shins. Ook Janelle Monae (die met haar debuutalbum in 2010 hoge ogen gooide) komt met iets nieuws, net als, in de winter van volgend jaar: Bruce Springsteen & The E Street Band.

En zij nemen afscheid

Na tweeëntwintig jaar in de underground houden de Heideroosjes ermee op. Maar in 2012 zijn ze er nog: er staat een uitgebreide afscheidstoernee gepland.

Vanmiddag was er plotseling veel te doen om een nieuwjaarsbericht op de website van de Haagse band Kane. Duidelijk geschreven is het allerminst, waardoor veel mensen eruit opmaakten dat het gezelschap ermee stopt. Dat lijkt niet echt het geval; wel zal (al dan niet voorgoed) afscheid genomen worden van een aantal bandleden. Op De Vrienden van Amstel 2012 treden ze nog wel gezamenlijk op.