VS naderen opnieuw schuldenplafond

Economen en analisten noemen het zorgwekkend dat de slechte samenwerking tussen de president en het Congres een daadkrachtige aanpak van economische problemen in de weg staat. Het bittere partijpolitieke gevecht rond het schuldenplafond was eerder dit jaar reden voor kredietbeoordelaar Standard & Poor’s om de hoogste kredietstatus af te nemen van Amerika. Ook kiezers zijn ontevreden. Uit een peiling van Gallup bleek deze week dat nog maar één op de tien Amerikanen vindt dat het Congres goed werk verricht, de laagste waardering ooit.
Economen en analisten noemen het zorgwekkend dat de slechte samenwerking tussen de president en het Congres een daadkrachtige aanpak van economische problemen in de weg staat. Het bittere partijpolitieke gevecht rond het schuldenplafond was eerder dit jaar reden voor kredietbeoordelaar Standard & Poor’s om de hoogste kredietstatus af te nemen van Amerika. Ook kiezers zijn ontevreden. Uit een peiling van Gallup bleek deze week dat nog maar één op de tien Amerikanen vindt dat het Congres goed werk verricht, de laagste waardering ooit. Het Capitool in Washington. Foto AFP / Win McNamee

De Amerikaanse regering zit vrijdag honderd miljard dollar van het van de zomer ingestelde limiet af voor de staatsschuld. Naar verwachting onderneemt president Barack Obama spoedig maatregelen om het schuldenplafond opnieuw te verhogen.

Het gaat volgens het Amerikaanse ministerie van Financiën om een verhoging van 1,3 biljoen dollar, meldt Dow Jones. Obama zal daarvoor opnieuw toestemming moeten vragen bij het Amerikaanse Congres, waarna deze binnen 15 dagen het verzoek af moet wijzen, omdat de verhoging anders automatisch doorgevoerd wordt. Mocht het Congres besluiten het verzoek af te wijzen dan kan Obama zijn veto uitspreken.

Afgelopen zomer bereikten de Republikeinen en de Democraten na moeizame onderhandelingen een akkoord om het maximumbedrag van 14,3 biljoen dollar (10.000 miljard euro) te verhogen met 400 miljard dollar.

Of Obama er weer voor kiest om deze moeizame weg te bewandelen is onduidelijk, zegt NRC-buitenlandredacteur Ykje Vriesinga. Een ezel stoot zich in het algemeen niet twee keer aan dezelfde steen, maar Obama kan ook vasthouden aan zijn strategie van ‘bipartisanship‘. Vriesinga:

“Het is moeilijk te voorspellen wat Obama zal beslissen. Je kunt je voorstellen dat met de naderende presidentsverkiezingen de partijen harder zullen vasthouden aan hun standpunten. Dat belooft in ieder geval weinig goeds.”

Vorige week woensdag schreef Vriesinga in NRC Handelsblad nog een analyse over de slechte en zorgwekkende samenwerking tussen het Congres en Obama:

Economen en analisten noemen het zorgwekkend dat de slechte samenwerking tussen de president en het Congres een daadkrachtige aanpak van economische problemen in de weg staat. Het bittere partijpolitieke gevecht rond het schuldenplafond was eerder dit jaar reden voor kredietbeoordelaar Standard & Poor’s om de hoogste kredietstatus af te nemen van Amerika. Ook kiezers zijn ontevreden. Uit een peiling van Gallup bleek deze week dat nog maar één op de tien Amerikanen vindt dat het Congres goed werk verricht, de laagste waardering ooit.