Vluchtelingen zetten tenten op bij Ter Apel

De vluchtelingen kunnen niet terug naar Somalië en protesteren op deze manier tegen hun gedwongen leven op straat.

. Zestien Somalische dakloze vluchtelingen zetten een tentenkamp op voor het aanmeldcentrum voor vluchtelingen in Ter Apel. Ze kunnen niet terug naar hun eigen land en protesteren tegen hun gedwongen leven op straat, meldt een woordvoerder van het Steunpunt Illegalen in Utrecht. De groep eist opvang, een verblijfsvergunning en respect voor hun mensenrechten.

Eind november zette een groep van negentien uitgeprocedeerde Somalische asielzoekers ook een tentenkamp op bij het asielzoekerscentrum in Ter Apel. Deze groep werd na een week opgesloten in het detentiecentrum voor vreemdelingenbewaring in Rotterdam. Maar omdat er volgens de rechter geen sprake was van „uitzetting binnen een redelijke termijn”, krijgen de negentien Somalische asielzoekers een schadevergoeding. Ze verblijven sinds hun vrijlating in een opvangcentrum in Vught.

De groep die sinds gisteren bij Ter Apel bivakkeert vraagt ook om opvang, zegt de woordvoerder van Steunpunt Illegalen: „Ze moeten steeds van hot naar her, naar een ander adres. Nu duidelijk is dat ook niemand naar Noord-Somalië terugkan, moet er een oplossing komen. Het is echt een ramp, die mensen op straat die niet wegkunnen, de daklozenopvang kan het niet aan.”

Dakloze vluchtelingen kunnen, met uitzondering van vrouwen en zieke mensen, sinds de zomer niet meer in de nachtopvang voor daklozen in Utrecht terecht. In andere steden worden ze geweigerd, aldus de organisatie Vluchtelingen op Straat. Bij Ter Apel zijn inmiddels vier tenten opgezet. (Novum)