Verbied toevoeging suikers aan levensmiddelen

Graag reageer ik op het artikel van Janneke Vreugdenhil (‘Liever verbod op reclame dan onzalige vetbelasting’, Opinie, 23 december). Haar argumentatie tegen de invoering van een zogenoemde vettaks is mij uit het hart gegrepen. Vet an sich is niet slecht voor een mens, maar overdaad schaadt.

Wel een probleem is de suiker die aan bijna al onze levensmiddelen wordt toegevoegd: zelfs aan ‘mager rookspek’ of ‘rauwe ham’ zijn steevast suiker, glucosestroop of andere dikmakende zoetstoffen toegevoegd. Helaas is deze trend nu ook al overgeslagen naar de biologische producten: ook vegetarische vleesvervangers bevatten tegenwoordig bijna altijd toegevoegde suikers.

Een wet om het toevoegen van suikers aan levensmiddelen te verbieden heeft volgens mij daarom veel meer effect dan een vettaks. Door een hogere prijs laten veelvraten zich immers niet afschrikken.

Thea Derks

Amsterdam

    • Thea Derks