Van Deutekom verrast

Schaatsster Van Deutekom plaatste zich voor wereldbekerwedstrijden.

Paulien van Deutekom heeft zich gisteren bij kwalificatiewedstrijden in Heerenveen geplaatst voor de wereldbekerwedstrijden op de 1.500 meter, in februari in het Noorse Hamar. Het is voor het eerst sinds drie jaar dat de wereldkampioene allround van 2008 weer mag meedoen aan internationale wedstrijden. „Het is een tijdje geleden dat ik met zo’n gevoel van het ijs stapte”, straalde ze in Thialf.

Van Deutekom – die in een tijd van 1.59,51 vierde werd op de door Ireen Wüst (1.58,35) gewonnen 1.500 meter – raakte na haar wereldtitel ernstig overtraind. Bij haar ploeg TVM van coach Gerard Kemkers slaagde ze er niet in terug te keren in de top. In het olympisch seizoen 2009-2010 nam ze noodgedwongen een sabbatical. Ook na een overstap naar de Control-ploeg slaagde ze er vorig jaar niet in haar oude niveau te halen. Dit seizoen gingen de trainingen beter, maar afgelopen week reed ze nog een moeizame trainingswedstrijd op de 1.000 meter. „Het is nogal een puzzel geweest”, zei ze gisteren na de 1.500 meter, waarop ze van de allroundsters alleen Wüst en Marrit Leenstra voor moest laten gaan. Vandaag volgt de 3.000 meter. De eerste vier na de twee afstanden plaatsen zich voor het EK allround. Ook Diane Valkenburg en Linda de Vries zijn nog kansrijk voor een EK-ticket. (NRC)