Uitgelicht

Film

The Green Mile (Frank Darabont, 1999, VS). In gevangenisdrama van de regisseur van The Shawshank Redemption wordt hoofdbewaker Tom Hanks geconfronteerd met een ter dood veroordeelde zwarte man (Michael Clarke Duncan) die twee meisjes zou hebben vermoord en over bovennatuurlijke geneeskrachtige gaven beschikt. Zijn initialen zijn J.C. in deze christelijk geïnspireerde pulp. Ook met David Morse.RTL4, 20.30-0.15u.

Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde (Daniel Alfredson, 2009, Zweden). Tweede deel in de trilogie naar de Millennium-bestsellers van Stieg Larsson. Lisbeth Salander (Noomi Rapace), de beschadigde maar strijdlustige punkhacker, duikt ditmaal onder als ze wordt verdacht van een dubbelmoord op een echtpaar dat een voor enkele ambtsdragers onaangenaam artikel over misbruik van Oost-Europese meisjes heeft geschreven. Salander, op afstand geholpen door Mikael Blomqvist (Michael Nyqvist), opent de jacht op de dader, een schim uit haar troebele verleden. Wordt in twee mootjes uitgezonden. Morgen het vervolg. Ned.3, 22.45-00.20u.

I Walked with a Zombie (Jacques Tourneur, 1943, VS). Sfeervolle, subtiele film. De regisseur heeft geen bloed of special effects nodig om de spanning op te bouwen. Hij doet het met wuivend riet, dreigend tromgeroffel en veel schaduw – ook om de goedkope decors te verhullen. Het enige platte aan I Walked with a Zombie is de titel, die niet direct een meesterwerk doet vermoeden. BBC 2, 02.30-03.35u.

The Man Who Would Be King (John Huston, 1975, VS). Een van Hustons beste avonturenfilms is een mythische verkenning van het wezen van macht, vrij naar Rudyard Kipling. Twee Engelse oplichters, Sean Connery en Michael Caine, worden per ongeluk absolute heersers over een afgelegen koninkrijk.Morgen, BBC2, 14.25-16.30u.

Informatief

Eeuwigh gaat voor oogenblick. Serie waarin Antoine Bodar in verstilde sfeer met mensen uit Nederland en Vlaanderen praat over reflectie, zingeving en de eeuwige dimensie in hun leven. Vanavond met schrijver Adriaan van Dis. De programmatitel is ontleend aan het gedicht Kinder-lyck dat Joost van den Vondel in 1632 schreef na het overlijden van zijn zoontje Constantijn.Ned.2, 17.35-18.00u.

Terzake docu: Payback time in IJsland. Veel IJslanders raakten in de bankencrisis van 2008 diep in de financiële problemen. Ook buiten IJsland waren duizenden spaarders hun geld kwijt. Nadat de regering was gevallen, zijn mensen opgestaan die zich ten doel gesteld hebben om het systeem voor eens en altijd te veranderen. Wie die mensen waren en hoe ze zich georganiseerd hebben, is te zien in deze reportage. Canvas, 20.10-20.40u.

De patat: België. Deel vier van een serie. Wie België zegt, ruikt frieten. Er staan meer dan vijfduizend frituren in het land, op een oppervlakte van amper 30.000 vierkante kilometer. Maar is de friet wel Belgisch? Ook de Fransen beweren het gastronomische goudstaafje te hebben uitgevonden. En ze hebben daar zelfs hun argumenten voor. Jeroen Meeus doet vanavond een poging om deze oude vete te beslechten. Canvas, 20.40-21.10u.

Operation Crossbow. Documentaire over de operaties van de Royal Air Force tegen Hitlers V1- en V2-raketinstallaties. Door middel van stereoscopen werden zeer gedetailleerde luchtfoto’s in 3D gemaakt van de productieplaatsen en de lanceersites van de raketten. Met behulp daarvan kon de RAF een groot deel van de installaties bombarderen. Canvas, 21.10-22.05u

Nederland van boven. Serie die een ode is aan het maakbare Nederland. Door middel van datavisualisaties, luchtbeelden en portretten van onbekende helden op de grond wordt getoond wie we zijn en hoe onze mentaliteit ons land gevormd heeft. Aflevering 4: Nederland in vrije tijd. Over stranden, pretparken en Koninginnedag. Maar ook nog over eenzame fietsers die over een dijk gaan. Ned.1, 22.25-23.05u.

Amusement

I’ve never seen Star Wars. Presentator Jo Brand onderwerpt bekende Britten aan ervaringen die zij nog niet eerder meemaakten. Vanavond wordt acteur, schrijver en presentator Stephen Fry ingewijd in de geheimen van oorpiercing, boksen, de tv-serie Only Fools and Horses en het zelf in elkaar zetten van meubelen. BBC 2, 23.30-00.00u.

Enfin seul(s). Komisch tv-drama. De volwassen kinderen van Antoine komen, een jaar na het overlijden van hun moeder, met aanhang hun vader bezoeken. Maar die is hun afspraak vergeten en kan nipt voorkomen dat hij in bed wordt betrapt met zijn geheime jonge minnares. Door omstandigheden duurt het bezoek langer dan beoogd, wat de situatie compliceert. En wie is die mysterieuze vrouw op het graf van moeder Solange? Nederlands ondertiteld. TV5, 23.55-01.38u.