uitgelicht

Programme Name: Great Expectations - TX: 27/12/2011 - Episode: GREAT EXPECTATIONS - EP 1 (No. Ep 1) - Embargoed for publication until: 01/11/2011 - Picture Shows: *Christmas Highlights 2011*, iconic, Young Pip (Oscar Kennedy) - (C) BBC - Photographer: Todd Antony
Programme Name: Great Expectations - TX: 27/12/2011 - Episode: GREAT EXPECTATIONS - EP 1 (No. Ep 1) - Embargoed for publication until: 01/11/2011 - Picture Shows: *Christmas Highlights 2011*, iconic, Young Pip (Oscar Kennedy) - (C) BBC - Photographer: Todd Antony BBC/Todd Antony

Film

The Green Mile (Frank Darabont, 1999, VS). In gevangenisdrama van de regisseur van The Shawshank Redemption wordt hoofdbewaker Tom Hanks geconfronteerd met een ter dood veroordeelde zwarte man (Michael Clarke Duncan) die twee meisjes zou hebben vermoord en over bovennatuurlijke geneeskrachtige gaven beschikt. Zijn initialen zijn J.C. in deze christelijk geïnspireerde pulp. Ook met David Morse, James Cromwell en Harry Dean Stanton.RTL4, 20.30-0.15u.

Millennium: Flickan som lekte med elden / Millennium 2: De vrouw die met vuur speelde (Daniel Alfredson, 2009, Zweden). Tweede deel in de trilogie naar de Millenniumbestsellers. Lisbeth Salander (Noomi Rapace), de beschadigde maar strijdlustige punkhacker, duikt ditmaal onder als ze wordt verdacht van de dubbelmoord op een echtpaar dat een voor enkele ambtsdragers onaangenaam artikel over misbruik van Oost-Europese meisjes heeft geschreven. Salander, op afstand geholpen door Mikael Blomqvist (Michael Nyqvist), opent de jacht op de dader, een schim uit haar troebele verleden. Wordt in twee mootjes uitgezonden. Morgen het vervolg. Ned.3, 22.45-00.20u.

I Walked with a Zombie (Jacques Tourneur, 1943, VS). Sfeervolle, subtiele film. De regisseur heeft geen bloed of special effects nodig om de spanning op te bouwen. Hij doet het met wuivend riet, dreigend tromgeroffel en veel schaduw – ook om de goedkope decors te verhullen. Het enige platte aan I Walked with a Zombie is de titel, die niet direct een meesterwerk doet vermoeden.BBC 2, 02.30-03.35u.

Informatief

Eeuwigh gaat voor oogenblick. Serie waarin Antoine Bodar in verstilde sfeer met mensen uit Nederland en Vlaanderen praat over reflectie, zingeving en de eeuwige dimensie in hun leven. Vanavond met schrijver Adriaan van Dis. De programmatitel is ontleend aan Kinder-lyck, een gedicht dat Joost van den Vondel in 1632 schreef na het overlijden van zijn zoontje Constantijn.Ned.2, 17.35-18.00u.

Terzake docu: Payback time in IJsland. Veel IJslanders raakten in de bankencrisis van 2008 diep in de financiële problemen. Ook buiten IJsland waren duizenden spaarders hun geld kwijt. Nadat de regering was gevallen zijn mensen opgestaan die zich ten doel gesteld hebben om het systeem voor eens en altijd te veranderen. Wie die mensen waren en hoe ze zich georganiseerd hebben zien we in deze reportage.Canvas, 20.10-20.40u.

De patat: België. Deel vier van serie. Wie België zegt, ruikt frieten. Er staan meer dan 5.000 frituren in het land, op een oppervlakte van amper 30.000 vierkante kilometer. Maar is de friet wel Belgisch? Ook de Fransen beweren het gastronomische goudstaafje te hebben uitgevonden. En ze hebben daar zelfs hun argumenten voor. Jeroen Meeus doet vanavond een poging om deze oude vete te beslechten. Canvas, 20.40-21.10u.

Nederland van boven. Serie die een ode is aan het maakbare Nederland. Door middel van datavisualisaties, luchtbeelden en portretten van helden op de grond wordt getoond wie we zijn en hoe onze mentaliteit ons land gevormd heeft. Aflevering 4: Nederland in vrije tijd. Over stranden, pretparken en Koninginnedag. Maar ook nog steeds over eenzame fietsers die over een dijk gaan.Ned.1, 22.25-23.05u.

Amusement

Great Expectations. Nieuwe verfilming van de beroemde roman van Charles Dickens. Vanavond het eerste van drie delen, morgen en overmorgen de volgende. Met Gillian Anderson als Miss Havisham en David Suchet als Jaggers.BBC 1, 22.00-23.00u.

I’ve never seen Star Wars. Presentator Jo Brand onderwerpt bekende Britten aan ervaringen die zij nog niet eerder meemaakten. Vanavond wordt acteur, schrijver, presentator en veelweter Stephen Fry ingewijd in de geheimen van oorpiercing, boksen, de tv-serie Only Fools and Horses en het zelf in elkaar zetten van meubelen. Na afloop mag hij zeggen hoe het hem bevallen is.BBC 2, 23.30-00.00u.

Enfin seul(s). Komisch tv-drama. De volwassen kinderen van Antoine komen, een jaar na het overlijden van hun moeder, met aanhang hun vader bezoeken. Maar die is hun afspraak vergeten en kan nipt voorkomen dat hij in bed wordt betrapt met zijn geheime jonge minnares. Door omstandigheden duurt het bezoek langer dan beoogd, wat de situatie compliceert. En wie is die mysterieuze vrouw op het graf van moeder Solange? De kleinkinderen van Antoine gaan op onderzoek. Nederlands ondertiteld. TV5, 23.55-01.38u.