Twintigduizend Syriërs de straat op - ‘dodelijk conflict bij Turkse grens’

In de Syrische stad Homs zijn meer dan twintigduizend betogers de straat op gegaan uit protest tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad. De waarnemers van de Arabische Liga zijn gearriveerd in de stad en volgens Syrische activisten is het leger begonnen met het terugtrekken van tanks uit Homs, waar de afgelopen dagen nog 34 burgers om het leven kwamen.

Het leger begon vandaag met het terugtrekken van tanks uit Homs. Foto AFP

In de Syrische stad Homs zijn meer dan twintigduizend betogers de straat op gegaan uit protest tegen het bewind van de Syrische president Bashar al-Assad.

De waarnemers van de Arabische Liga zijn gearriveerd in de stad en volgens Syrische activisten is het leger begonnen met het terugtrekken van tanks uit Homs. De Syrische oppositie riep de waarnemers op onmiddellijk naar Homs te reizen om de situatie daar met eigen ogen te aanschouwen. Gisteren vielen bij een bestorming door regeringstroepen van de wijk Baba Amr ten minste 42 doden. De wijk, een brandpunt van antiregeringsdemonstraties, werd al dagen belegerd.

‘Syrische troepen doden terroristen aan grens met Turkije’

Volgens de Syrische staatstelevisie hebben Syrische troepen een aantal mannen uit een “gewapende terroristische groep” gedood die probeerden over te steken van de Turkse grens naar Syrië. De noordelijke grens van Syrië met Turkije wordt regelmatig overgegaan door deserteurs uit het leger die zich aansluiten bij de opstand tegen president Assad.

Op de Syrische staatstelevisie SANA:

“Speciale eenheden waren in staat om meerdere schutters te doden en te verwonden en wapens, munitie, legeruniformen, communicatiemiddelen en valse identiteitskaarten in beslag te nemen.”

Het is onbekend hoeveel slachtoffers bij de actie zijn gevallen.

‘Terroristische aanval op pijpleiding in omgeving Rastan’

Volgens het Syrische staatspersbureau hebben terroristen een aanval uitgevoerd op een gaspijpleiding nabij Homs.

SANA:

“Een gewapende terroristische groep heeft een gaspijpleiding gesaboteerd in de buurt van Rastan in de provincie Homs.”

De pijpleiding werd meerdere malen aangevallen in de afgelopen maanden en is telkens weer gerepareerd en opnieuw in gebruik genomen.