Tscheu La Ling: zakenleven met geldnood en grote plannen

Oud-voetballer en zakenman Tscheu La Ling voelt zich gekrenkt door de Ajaxtop die zijn integriteit in twijfel heeft getrokken. De partijen staan morgen voor de rechter.

07-11-2010: Voetbal: Ajax - ADO Den Haag: Amsterdam Tscheu la Ling en Zoon Eredivisie 2010 / 2011 Foto: Orange Pictures / Karel Delvoye

Zijn zakenpartner en vriend Gregor Wijkamp kan de beste kwaliteiten van Tscheu La Ling in één zin samenvatten. „Als hij eenmaal beet heeft, laat hij niet meer los.”

Dat doet Ling dus ook niet met Steven ten Have, president-commissaris van Ajax. Die zou Ling in de ledenraad en bij een supportersbijeenkomst in verband hebben gebracht met omkoping. Morgen staan ze tegenover elkaar bij de rechter.

Ling was volgens Johan Cruijff de beste kandidaat voor het algemeen directeurschap bij Ajax: oud-voetballer én geslaagd zakenman. En dan had hij ook de Slowaakse voetbalclub AS Trencin succesvol op de kaart gezet als leverancier van jong talent en attractief voetbal. De andere Ajax-commissarissen waren niet overtuigd en wezen de kandidatuur af.

Lings zakenleven is wel eens omschreven als een sprookje. Als voetballer was hij eind jaren zeventig publieksfavoriet bij Ajax omdat hij met zijn dubbele schaarbeweging verdedigers dolde. Daarna verdiende hij het grote geld bij Panathinaikos en Olympique Marseille. Maar hij raakte in geldnood door verkeerde investeringen en gokschulden. Hij verruilde zijn herenhuis voor een flatje, zijn BMW voor een gedeukte Volkswagen.

Ling opende in de jaren negentig een fitnesshop in Den Haag. Die bouwde hij uit naar vier winkels en een handel in voedingssupplementen. Fitshop heette zijn vier winkels, Fitshape het merk voor drankjes en pillen die het prestatievermogen van sporters bevorderen. Het ging zo goed dat hij een voetbalclub kon kopen, luidden de succesverhalen. Daarin komen geen cijfers voor, alleen een omzet die rond de 18 miljoen euro zou liggen. Ling loopt jaren achter met het deponeren van jaarrekeningen bij de Kamer van Koophandel. Die bevatten bovendien slechts de balans. De conditie van zijn bedrijven was matig rond 2008. Ze hadden een negatief eigen vermogen (dus op de balans staan meer schulden dan bezittingen) of een licht positief eigen vermogen.

Eerder dit jaar verkocht Ling zijn vier Fitshops aan het bedrijf Ozi Sport. „Wij wilden ze graag hebben en hij wilde er graag vanaf”, zegt directeur-eigenaar Ronald de Hoog van Ozi. „Sinds wij ze over hebben genomen, hebben we de omzet kunnen verdubbelen.”

Ling wilde zijn handen vrij hebben om Fitshape „door te ontwikkelen”, zegt hij. „De winstgevendheid is er, maar nog aan de geringe kant. De toekomst ziet er veelbelovend uit”, aldus Ling. Met zijn bedrijf met zestien werknemers is hij actief in Nederland, België en China. Van eigen verkoop schakelde hij in de crisisjaren over op levering aan winkels van Kruidvat, Perry Sport en Intersport. Ling: „Zo hebben we een omzetdaling kunnen opvangen.”

Zijn vastgoedactiviteiten in Oost-Europa leden wel onder de crisis. „Met investeringen in Bulgarije en Roemenië ben ik gestopt. De investeringen hebben daar weinig tot geen rendement opgeleverd”, zegt Ling.

Hij is nog wel „met strategische grondposities” actief in Slowakije, waar hij in 2007 AS Trencin kocht. Ling kwam in contact met de club via vastgoedinvesteerder Henk Te Braack, die zelf zou mee investeren. Maar Te Braack ging failliet, Ling heeft nooit geld van hem gezien.

Om Ling te helpen stapte zijn oude vriend Gregor Wijkamp in, directeur van houtverwerkingsbedrijf Van Stijn. Samen met vastgoedondernemer Evert Kroon zijn zij via Football Talent Management Group (FTMG) eigenaar van de club. Kroon is even buiten beeld. Hij moet zijn vastgoedimperium overeind zien te houden en volgend jaar bovendien voor de rechter verschijnen wegens een aanklacht voor belastingfraude.

Regelmatig bieden de drie ondernemers spelers aan bij Nederlandse clubs. ADO Den Haag nam de Slowaken Csaba Horvath en Frantiszek Kubik van Lings club over en verkocht hen weer door. Andere spelers redden het niet. Zo trainde de Nigeriaan Fernando Adi mee bij Ajax, maar kreeg geen contract. Hij belandde in Oekraïne.

Met de opbrengsten van transfers financieren de eigenaren een trainingscentrum voor de voetbalacademie in Trencin. Hotel en sportvelden liggen er al. „Wij trekken als kleine jongens niet even grote bedragen tevoorschijn zoals een [eigenaar] Van Seumeren dat bij FC Utrecht kan”, vertelt Wijkamp.

Grote plannen zijn er wel, ook voor een nieuw stadion. Ling heeft met zakenpartners in Trencin acht hectare grond gekocht. Ling: „Sportief resultaat is een ideale combinatie met ontwikkeling van een stadion.”

    • Daan van Lent