Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Terugkijken: het jaaroverzicht van de NOS

2011 was een veelbewogen jaar. Dat wordt duidelijk in alle verschillende eindejaarslijstjes, fotoseries en terugblikken. Desondanks is het de moeite waard om ook nog even het jaaroverzicht van de NOS terug te kijken, al is het alleen maar vanwege alle special effects.

Op zijn weblog legt presentator Rik van de Westelaken uit hoe het team van de NOS dit jaar te werk is gegaan.

Dit jaar hebben wij gekozen voor een bijzondere maar tijdrovende vormgeving, met technieken geleend uit de beste Hollywood-films. “Motion tracking” heet het procedé. Grafisch ontwerper Maurits Engelen heeft dat vooral toegepast in mijn presentatie.

Eerst werden al mijn presentaties op verschillende lokaties in Nederland opgenomen met een steadycam (een camera die vastgebonden zit aan het lichaam van een cameraman, waardoor een lange, vloeiende cameravoering ontstaat, alsof de camera als het ware met mij meeloopt.)

Daarna zette Maurits in zijn computer de camerabeweging over in 3D en kopieerde hij de bewegingen van de camera. Daardoor kon hij digitale decorstukken toevoegen aan het beeld. Maurits koos voor grote panelen, met daarop foto’s van de nieuwsgebeurtenissen. Op de kleine foto zie je een originele opname, op de grote foto zie je het eindresultaat: alsof ik echt door een decor met grote panelen loop.

Benieuwd naar de voorgaande jaaroverzichten van de NOS? Alle jaaroverzichten sinds 1956 staan online.