‘Tanks trekken zich terug uit Syrische stad Homs’

Volgens Syrische activisten is het leger begonnen met het terugtrekken van tanks uit de stad Homs, waar gisteren nog minstens dertien burgers om het leven kwamen. De waarnemers van de Arabische Liga doen momenteel hun intrede.

De zware beschietingen en bombardementen waar gisteren nog sprake van was zijn vanochtend gestopt, waarna de tanks (elf in totaal) de stad verlieten. Verschillende activisten vertellen dat tegen de internationale persbureaus. Volgens een van hen trokken ze weg uit de straten en reden ze naar het oosten, richting de stad Palmyra. Volgens sommigen blijven er echter ook veel tanks achter, die verstopt worden in regeringsgebouwen en een evenementenhal.

De afgelopen dagen vond wederom grootschalig overheidsgeweld plaats in Homs, ondanks toezeggingen van het regime van Bashar al-Assad aan de Arabische Liga dat het bloedvergieten tot een einde zou komen. Syrië ging op 19 december akkoord met een vredesprotocol van de Liga. De belangrijkste overeenkomst daarin is dat internationale waarnemers het land in mogen om de situatie in kaart te brengen. De waarnemers kwamen gisteren aan in de hoofdstad Damascus en zijn vanaf vandaag ook in Homs.

Volgens de Verenigde Naties zouden dit jaar al meer dan vijfduizend mensen omgekomen zijn bij de gewelddadige onderdrukking van demonstraties van burgers. Omdat buitenlandse journalisten niet worden toegelaten, is het lastig objectieve berichtgeving vanuit Syrië te krijgen.