Syrië trekt tanks terug uit Homs

Na dagenlange aanvallen op oppositie-activisten heeft het Syrische leger vanochtend een begin gemaakt met de terugtrekking van tanks uit de opstandige stad Homs kort voor twaalf waarnemers van de Arabische Liga er aankwamen. Dat hebben activisten en een Arabische functionaris gemeld. Sommige tanks zouden zijn verborgen. Later berichtten activisten dat tienduizenden betogers zich verzamelden in een zwaar aangevallen wijk van de stad in afwachting van een ontmoeting met de waarnemers. De waarnemers moeten controleren of een einde is gemaakt aan het geweld.

Oppositieactivisten meldden dat de zware bombardementen van Homs, de op twee na grootste stad van Syrië, van de afgelopen dagen vanochtend vroeg ophielden. Alleen al gisteren zijn daarbij volgens de oppositie in Homs 34 doden gevallen. Op videofilms zijn beelden te zien van verminkte lijken in het puin van een gebouw dat kennelijk met zware wapens was beschoten. Omdat er tot dusverre geen of nauwelijks of geen buitenlandse waarnemers in Syrië werden toegelaten is er geen onafhankelijke bevestiging van de cijfers.

De Arabische waarnemers, van wie er voorlopig in totaal 150 tot 200 naar Syrië komen, moeten erop toezien dat het regime zijn troepen uit de steden terugtrekt en in het algemeen een einde maakt aan het geweld tegen demonstranten en andere oppositie-activisten. De oppositie betwijfelt echter of de waarnemers daartoe in staat zullen zijn. Burhan Ghalioun, leider van de Syrische Nationale Raad (SNC), de grootste oppositiegroep, riep de Arabische Liga gisteren op de Verenigde Naties te hulp te roepen.

De Syrische autoriteiten hebben bij herhaling verklaard dat de waarnemers overal mogen komen, behalve in militaire installaties. Het regime houdt vol vanaf het begin van de opstand, half maart, dat het niet tegen demonstranten maar tegen extremisten vecht die vanuit het buitenland worden gestuurd. De oppositie erkent dat de laatste maanden legerdeserteurs aan haar zijde vechten. Homs, dat 800.000 inwoners telt, is een van de belangrijkste centra van de opstand tegen president Bashar al-Assad. (AP, AFP, Reuters)