Soldatenvrouwen scoren Britse kersthit van het jaar

Dé kersthit in Groot-Brittannië komt dit jaar uit onverwachte hoek. Het Military Wives Choir, een koor van vrouwen van wie de mannen hebben gediend in Afghanistan, staat met het lied Wherever you are op nummer één in de Britse hitparade. Het lied is gebaseerd op brieven die ze stuurden naar hun mannen in oorlogsgebied.

Nummer één in de Britse hitparade is een gebeurtenis: de Britten sluiten er zelfs weddenschappen op af. Met Wherever you are verslaat het koor twee andere gedoodverfde winnaars: X-factor-winnaars Little Mix en Nirvana met Smells like teen spirit. Om met de eerste te beginnen: sinds 2004 is het een (bijna) vaststaand gegeven dat de winnaar van de in Groot-Brittannië zeer populaire zangwedstrijd de eerste plaats in de hitparade bereikt met Kerstmis. Behalve in 2009, toen door een internetactie van fans van de Amerikaanse rockband Rage Against the Machine het onwaarschijnlijke Killing in the name op één kwam.

Fans van Nirvana hielden dit jaar een soortgelijke actie: op Facebook begonnen ze een campagne om het nummer Smells like teen spirit aan de top te krijgen, in het jaar dat het inmiddels ‘klassieke’ album Nevermind tien jaar bestaat – een jubileum dat groots werd gevierd.

Maar het Military Wives Choir heeft roet in het eten gegooid door vlak voor Kerstmis de eerste plaats te bezetten.

De vrouwen wonnen eerder een wedstrijd voor koren op de televisiezender BBC 2.