‘Saoedi-Arabië zal olieproductie opschroeven bij embargo Iran’

Saoedi-Arabië en andere OPEC-landen kunnen het verlies aan olie uit Iran compenseren in het geval dat Westerse landen een olie-embargo tegen Iran afkondigen. Dat hebben bronnen binnen de industrie gemeld aan persbureau Reuters.

Eerder zei de Iraanse minister van Olie Rostam Qasemi dat Saoedi-Arabië had beloofd om het gat tussen vraag en aanbod niet te vullen.

EU denkt aan uitbreiding sancties

Sinds een rapport van het Internationaal Atoomagentschap waarin Iran wordt beschuldigd van het werken aan kernwapens, discussieert de EU over uitbreiding van bestaande sancties tegen Iran. Die sancties zouden eind januari moeten ingaan. Franse pogingen om een Europees embargo op de import van Iraanse olie in te stellen, stuitte eerder op verzet van sommige landen in de Europese Unie. Met Saoedi-Arabië als alternatieve leverancier zal dit verzet mogelijk worden opgegeven.

Iran dreigt met dichtgooien Straat van Hormuz

Iran ontkent dat het aan kernwapens werkt en dreigt met het dichtgooien van de Straat van Hormuz, waar 40 procent van de wereldwijde olie-export doorheen moet. Saoedi-Arabië kan echter ook gebruik maken van de Rode Zee bij de export van olie.

Iran is de op twee na grootste exporteur van ruwe olie ter wereld, na Saoedi-Arabië en Rusland. De EU is na China de op een na grootste gebruiker van Iraanse olie.

Als het olie-embargo wordt ingevoerd zal de prijs van olie omhoog gaan.

De Straat van Hormuz, een doorgang van 6,4 kilometer tussen Iran en Oman


Grotere kaart weergeven