Sadristen willen nieuwe verkiezingen in Irak

De politieke crisis in Irak lijkt verder te escaleren nu de Sadristen, de beweging van de anti-Amerikaanse shi’itische geestelijke Muqtada Sadr, eisen dat er nieuwe verkiezingen komen. De Sadristen speelden een belangrijke rol bij de vorming van de regering. Volgens het hoofd van de partij zijn de verkiezingen nodig omdat „de regering niet in staat is een oplossing te vinden voor de problemen die Irak dreigen te verdelen”. In het land heerst een politieke crisis nadat premier Maliki de opdracht heeft gegeven om vice-president Hashemi, de hoogstgeplaatste soennitische politicus in het land, te arresteren. Irak heeft een bloedige week achter de rug: bij aanslagen kwamen de laatste dagen zo’n zeventig mensen om het leven. Gisteren werd Bagdad getroffen door een aanslag waarbij zeven doden vielen en meer dan dertig mensen gewond raakten. (AP)