Roltrappen als openbaar vervoer in sloppenwijk Colombia

De opening van de roltrappen in Comuna 13. Foto AFP / Raul Arboleda

Comuna 13 is één van de armste wijken van Medellín, een stad met twee miljoen inwoners in Colombia. De wijk met 12.000 inwoners ging jaren lang gebukt onder zware criminaliteit. Langzaam klautert de wijk weer een beetje omhoog. Zes roltrappen met een gezamenlijke lengte van 384 meter moeten daarbij helpen.

De arme volkswijk is tegen een heuvel aangebouwd. Door de roltrappen duurt de tocht naar boven nu een comfortabele zes minuten, in plaats van een intensieve klim van 35 minuten. Functionarissen uit Rio de Janeiro hebben al een bezoekje aan Comuna 13 aangekondigd om te kijken of mobiliteitsoplossing - roltrappen als openbaar vervoer - ook de levenstijl in de Braziliaanse favelas kunnen helpen verbeteren.

Voorlopig zijn de zes roltrappen maar drie uur per dag operationeel, maar de bedoeling is dat dit volgend jaar verandert. Ook zijn er plannen om de roltrappen te overdekken.