Rechter: einde maagdelijkheidstests - leger Egypte kan ‘bevel niet uitvoeren’

Caption: A woman holds a sign that reads "Egypt women red line" as they protest against military council violations and virginity tests against females outside the State Council court and in support of Samira Ibrahim in Cairo, December 27, 2011. An Egyptian court ordered on Tuesday that forced virginity tests be stopped on female detainees in military prisons. The case was filed by Samira Ibrahim, a woman who said the army forced her to undergo a virginity test in March after she was arrested during a protest in Cairo's Tahrir Square. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS)
Caption: A woman holds a sign that reads "Egypt women red line" as they protest against military council violations and virginity tests against females outside the State Council court and in support of Samira Ibrahim in Cairo, December 27, 2011. An Egyptian court ordered on Tuesday that forced virginity tests be stopped on female detainees in military prisons. The case was filed by Samira Ibrahim, a woman who said the army forced her to undergo a virginity test in March after she was arrested during a protest in Cairo's Tahrir Square. REUTERS/Amr Abdallah Dalsh (EGYPT - Tags: CIVIL UNREST POLITICS) Een vrouw demonstreert voor de rechtbank in Kairo tijdens het proces dat Samira Ibrahim had aangespannen tegen de maagdelijkheidsonderzoeken van het leger. Op het bord staat: "Egyptische vrouwen zijn de rode lijn". Foto Reuters / Amr Abdallah Dalsh

Een Egyptische rechter oordeelde vanmiddag dat er een einde moet komen aan de maagdelijkheidstests die het leger bij vrouwen uitvoert die in militaire gevangenissen worden vastgehouden.

De rechtszaak werd aangespannen door Samira Ibrahim die in maart samen met zes andere vrouwen onderworpen werd aan een dergelijk onderzoek door het leger. De vrouwen werden tijdens een demonstratie op het Tahrir-plein gearresteerd. Hieronder verhaalt Salwa El Hosseiny, een van de zeven vrouwen, over haar ervaringen met het onderzoek:

Ondanks de uitspraak van de burgerrechter in Kairo, liet het hoofd van de juridische afdeling van de Egyptische militaire leiding in een verklaring weten dat het oordeel niet uitgevoerd kan worden. Volgens hem is er nooit formeel beslist om deze maagdelijkheidsonderzoeken uit te voeren en gaat het hier om gevallen waar soldaten zelfstandig overgingen tot dergelijke tests, meldt persbureau Reuters.

Een officier van de juridische afdeling van het leger zei vorige week nog dat de zaken van vrouwen die onderworpen waren aan de maagdelijkheidstests voor het militaire hooggerechtshof zouden voorkomen en dat het militaire personeel dat hierbij betrokken was verantwoordelijk gehouden zou worden voor zijn daden. In mei verdedigde een legerofficier nog dat de onderzoeken gedaan werden om later aan te kunnen tonen dat vrouwelijke gevangenen niet verkracht waren tijdens hun detentie.

De militaire leiders die in februari president Hosni Mubarak vervingen worden sterk bekritiseerd over hun optreden tegen activisten die hen beschuldigen van het vertragen van de machtsoverdracht naar een burgerregering en het schenden van mensenrechten.

Het oordeel van de rechter is het tweede in korte tijd in het voordeel van activisten tegen het leger. Op zondag oordeelde een andere rechter ook al dat de prominente blogger en activist Alaa Abdel-Fattah vrijgelaten moest worden. Het Openbaar Ministerie neemt de zaak tegen Abdel-Fattah over van het leger. Zolang het onderzoek loopt is Abdel-Fattah op vrij voeten, maar mag hij het land niet verlaten.

Beelden van de vrijgelaten Abdel-Fattah op het Tahrir-plein

De dertigjarige blogger zat sinds oktober vast omdat hij betrokken zou zijn geweest bij sektarisch geweld in oktober waar tientallen mensen omkwamen. Hij zou christelijke demonstranten hebben aangezet tot het aanvallen van militairen. Abdel-Fattah weigerde mee te werken met het militaire onderzoek en eiste een civiele rechtszaak.