Rebellenleider Darfur omgekomen bij gevecht

De Soedanese rebellenleider Khalil Ibrahim is dood. Dat heeft de grootste rebellenbeweging in Soedan gisteren bevestigd.

Volgens de Darfurese rebellenbeweging JEM (Beweging voor Rechtvaardigheid en Gelijkheid) is hun leider omgekomen bij een luchtaanval op hun kamp afgelopen donderdag rond drie uur ’s ochtends. Eerder zei het Soedanese leger dat Ibrahim op donderdag gewond was geraakt bij schermutselingen in de provincie Kordofan, waar hij de grens naar Zuid-Soedan zou hebben willen oversteken. De rebellenleider zou volgens het leger op zaterdag aan zijn verwondingen zijn overleden.

De dood van Ibrahim is volgens het Soedanese leger hoe dan ook een zware klap voor de JEM. De Darfurese rebellen van de JEM zijn blijven vechten tegen de Soedanese overheid ondanks een een vredesakkoord met andere rebellenbewegingen. De JEM laat weten dat „het bloed van de martelaar niet vergeefs is gelaten” en dreigt met vergelding. De Soedanese minister van Informatie liet daarop weten dat „de deur openstaat” voor de JEM om zich aan te sluiten bij de Doha vredesakkoorden.

In 2003 kwamen etnische Afrikaanse rebellen in opstand tegen de overwegend Arabische regering van Soedan, die de Afrikanen zou discrimineren. Ze beschuldigen de regering in Khartoum ervan militia’s op de bevolking af te sturen. De regering ontkent dat.

Volgens schattingen van de Verenigde Naties heeft het conflict al aan 300.000 mensen het leven gekost en zijn er 2,7 miljoen op de vlucht geslagen. Het Soedanese leger bevecht naast de rebellen in de westelijke regio Darfur ook rebellen in de zuidelijke staten Zuid-Kordofan en Blue Nile, die grenzen aan het afgescheiden Zuid-Soedan. Vorige maand maakten de JEM bekend een alliantie te hebben gevormd met twee andere rebellengroepen uit het zuiden tegen de regering van president Omar al-Bashir. (AP, BBC)