Protest om zedenoffensief Israël

Pogingen van ultraorthodoxe Joden om mannen en vrouwen in het openbaar te scheiden en vrouwen en meisjes aan te spreken op „onzedelijke” kleding hebben de afgelopen dagen in Israël geleid tot protesten en tot geweld op straat.

De kwestie kwam de afgelopen dagen volop in het nieuws in Israël door televisiebeelden van een achtjarig schoolmeisje in de stad Beit Shemesh dat op weg naar school werd lastiggevallen door ultraorthodoxe mannen. Zij noemden haar een „hoer” en spuugden op haar, omdat haar kleding naar hun zin onvoldoende verhullend was. Zondag en gisteren vielen ultraorthodoxen tv-ploegen aan die het meisje, Naama Margolese, filmden. Politiemannen die hen ontzetten, werden uitgemaakt voor nazi’s.

De verwijdering door de politie van borden langs de weg in Beit Shemesh – die mannen en vrouwen naar aparte kanten van de straat dirigeren – leidde gisteren ook tot geweld. Beit Shemesh huisvest een groeiende en radicaliserende ultraorthodoxe gemeenschap, die onder andere ook zedenpatrouilles de straat op stuurt om erop toe te zien dat vrouwen hun lichaam bedekken en zich verre houden van mannen. De orthodoxe meisjesschool van Naama ligt op de grens tussen ultraorthodoxe en orthodoxe wijken. De ultraorthodoxen vallen dagelijks schoolmeisjes lastig.

Segregatie van mannen en vrouwen is niets nieuws in ultraorthodoxe kringen – in delen van Jeruzalem moeten vrouwen sinds jaar en dag achterin de bus plaatsnemen – maar de laatste tijd neemt het aantal incidenten toe. Premier Benjamin Netanyahu onderstreepte zondag tijdens de wekelijkse kabinetszitting dat dergelijke acties „geen plaats hebben in een vrije en democratische staat” en dat de politie paraat is om in te grijpen.

Minister van Binnenlandse Zaken Eli Yishar, zelf ultraorthodox, zei dat wat in Beit Shemesh gebeurt ingaat tegen de Torah. Volgens hem zijn de daders een extremistische groep onder de ultraorthodoxen. Minister van Cultuur en Sport Lomor Livnat zei gisteren dat haar ministerie vecht tegen vier fenomenen: gesegregeerde buslijnen, discriminatie op begraafplaatsen waar vrouwen worden uitgesloten, uitsluiting van vrouwen van openbare plechtigheden en gesegregeerde trottoirs. „Dit is een strijd voor de hele maatschappij, niet alleen voor vrouwen.” (AP, AFP, Reuters)