Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Mensenrechten

Protest Israël tegen religieus extremisme

Het protest tegen religieus extremisme in Beit Shemesh. Foto AFP / Gali Tibbon

Duizenden Israëliërs zijn vandaag in de stad Beit Shemesh bijeengekomen om te demonstreren tegen een radicale joodse sekte die anderen zijn aartsconservatieve levensstijl probeert op te dringen. De kwestie kwam de afgelopen dagen volop in het nieuws in Israël door televisiebeelden van een achtjarig schoolmeisje die in Beit Shemesh werd lastiggevallen door ultraorthodoxe mannen.

Het meisje zei in een tv-interview met vrees naar school te lopen, omdat ze geregeld wordt uitgescholden en zelfs is bespuwd. Leden van een ultra-orthodoxe sekte vinden dat het kind niet kuis genoeg gekleed gaat.

Segregatie van mannen en vrouwen is niets nieuws in ultraorthodoxe kringen – in delen van Jeruzalem moeten vrouwen sinds jaar en dag achterin de bus plaatsnemen – maar de laatste tijd neemt het aantal incidenten toe. Premier Benjamin Netanyahu onderstreepte zondag tijdens de wekelijkse kabinetszitting dat dergelijke acties „geen plaats hebben in een vrije en democratische staat” en dat de politie paraat is om in te grijpen.

President Shimon Peres riep Israëliërs vandaag op aan de protestbijeenkomst in Beit Shemesh deel te nemen.