Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Poetins partij-ideoloog Soerkov benoemd tot vice-premier - ‘zorgwekkende ontwikkeling’

A picture taken in Moscow Kremlin on May 26, 2010, shows the first deputy head of the Kremlin administration Vladislav Surkov attending a meeting. Often described as the country's most powerful man after Putin and outgoing President Dmitry Medvedev, Surkov is the architect of Russia's political system where docile parliament rubber-stamps Kremlin-sponsored bills, protests are broken up by force and the opposition is kept off the air. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV
A picture taken in Moscow Kremlin on May 26, 2010, shows the first deputy head of the Kremlin administration Vladislav Surkov attending a meeting. Often described as the country's most powerful man after Putin and outgoing President Dmitry Medvedev, Surkov is the architect of Russia's political system where docile parliament rubber-stamps Kremlin-sponsored bills, protests are broken up by force and the opposition is kept off the air. AFP PHOTO / ALEXANDER NEMENOV De nieuwe vicepremier Vladislav Soerkov. Foto AFP / Alexander Nemenov

Verenigd Rusland-ideoloog Vladislav Soerkov is vanmiddag benoemd tot vice-premier door president Dmitri Medvedev.

Soerkov speelde de afgelopen jaren een grote rol, samen met premier Vladimir Poetin, bij de vorming van het Russische politieke systeem, meldt persbureau Reuters. Hij was hiervoor plaatsvervangend hoofd van de presidentiële staf. Der Spiegel omschreef Soerkov in 2005 nog als de tweede man van Rusland, na Poetin.

Onze correspondent in Moskou Michel Krielaars noemt de benoeming van Soerkov “zorgwekkend nieuws” voor de demonstranten die de afgelopen weken de straat op gingen tegen de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen en tegen Poetin. Krielaars:

“Soerkov is de architect van het politieke systeem van Poetin en is daarmee heel belangrijk geweest voor de onderdrukking van de oppositie in Rusland. Dat Soerkov nu als partij-ideoloog verdwijnt kan opgevat worden als goed nieuws, maar het kan ook betekenen dat zijn werk gedaan is. En dat is slecht nieuws voor de demonstranten. In een reactie liet Soerkov al weten dat hij zich niet zal bemoeien met de gesprekken tussen het Kremlin en de demonstranten en dat hij ‘heel trots’ is op de ‘brave new world’ die hij geschapen heeft. Wat Soerkov dus eigenlijk zegt is dat de demonstranten ‘de pot op kunnen, het is wel goed zo’.”

Met de aanstelling van Soerkov verstevigt Poetin zijn positie in het Kremlin. Krielaars:

“Met de komst van Soerkov wordt het Kremlin een heel conservatieve en fanatieke aanhanger van Poetin rijker. Vrijdag schoof Poetin ook al vicepremier, en oude bekende uit zijn KGB-tijd, Ivanov naar voren als kabinetschef. De premier verstevigde hiermee op beide fronten zijn positie. Het lijkt erop alsof Poetin niet zal toegeven aan de eisen van de oppositie.”