Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Verkiezingen

Poetin voert campagne: Russische oppositie kampt met gebrek aan doelen

A protester holds a placard during a demonstration against recent parliamentary election results in Moscow December 24, 2011. Tens of thousands of flag-waving and chanting protesters called on Saturday for a disputed parliamentary election to be rerun, increasing pressure on Vladimir Putin as he seeks a new term as Russian president. The placard reads "Get tired! Leave!" REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST)
A protester holds a placard during a demonstration against recent parliamentary election results in Moscow December 24, 2011. Tens of thousands of flag-waving and chanting protesters called on Saturday for a disputed parliamentary election to be rerun, increasing pressure on Vladimir Putin as he seeks a new term as Russian president. The placard reads "Get tired! Leave!" REUTERS/Sergei Karpukhin (RUSSIA - Tags: POLITICS CIVIL UNREST) Een betoger houdt een bord vast met daarop Poetin en de tekst: 'wordt vermoeid! Vertrek!' tijdens een protest in Moskou op 24 december. Foto Reuters / Sergei Karpukhin

De Russische oppositie kampt met een gebrek aan doelen en leiders. Dat zei de Russische premier Vladimir Poetin vanochtend. Het is de eerste keer dat hij spreekt sinds er dit weekend tienduizenden mensen de straat op gingen om te protesteren tegen de frauduleus verlopen parlementsverkiezingen en zijn regime.

Poetin zei tegen het Russische Volksfront, de nieuwe jas waar zijn partij Verenigd Rusland in is gehuld:

“Het probleem is dat ze geen enkel programma hebben. Ze hebben veel individuele plannen, maar geen uniform program en geen helder plan om hun doelen, die ook niet duidelijk zijn, te bereiken en ook zijn er geen mensen die in staat zijn om iets concreets te bereiken.”

Verder zei Poetin dat de aanstaande presidentsverkiezingen in maart “transparant” moeten zijn.

Enige serieuze uitdager van Poetin is Prochorov, of toch niet?

Eerder deze maand maakte de Russische miljardair Michail Prochorov bekend dat hij het in de presidentsverkiezingen van maart op wil nemen tegen Poetin.

Onze correspondent in Moskou Michel Krielaars over zijn kandidaatstelling:

“Het riekt naar een opzetje. Want is Prochorov een comebackkid of een lokeend van het Kremlin? Als het lukt om op tijd de twee miljoen handtekeningen te vergaren die zijn kandidatuur moeten ondersteunen, is hij op het eerste gezicht de enige serieuze concurrent van Vladimir Poetin. Prochorovs critici zeggen echter dat het allemaal nep is. Volgens analist Stanislav Belkovski werd hij door het Kremlin ingezet om de deelnemers aan het protest van zaterdag gerust te stellen en het uiteindelijk af te leggen tegen Poetin.”