Parlement India stemt in met nationale ombudsman in strijd tegen corruptie

A supporter of Indian activist Anna Hazare wears a mask on the first day of Hazare's 3 day-long fast in Mumbai on December 27, 2011. The 74-year-old former soldier, Hazare, along with volunteers of his India Against Corruption (IAC) organisation embarks on a fresh hunger strike against a proposed new law to tackle endemic graft. At least 40,000 people a day are expected to attend the three-day fast in the city's northern suburbs, organisers said, even though lawmakers are still debating the planned legislation in parliament. The former army driver's latest high-profile protest comes amid question marks over the integrity of his anti-corruption movement, as well as criticism that he is riding roughshod over the democratic process. AFP PHOTO/ Indranil MUKHERJEE
A supporter of Indian activist Anna Hazare wears a mask on the first day of Hazare's 3 day-long fast in Mumbai on December 27, 2011. The 74-year-old former soldier, Hazare, along with volunteers of his India Against Corruption (IAC) organisation embarks on a fresh hunger strike against a proposed new law to tackle endemic graft. At least 40,000 people a day are expected to attend the three-day fast in the city's northern suburbs, organisers said, even though lawmakers are still debating the planned legislation in parliament. The former army driver's latest high-profile protest comes amid question marks over the integrity of his anti-corruption movement, as well as criticism that he is riding roughshod over the democratic process. AFP PHOTO/ Indranil MUKHERJEE Een demonstrant in Mumbai draagt een masker met het gezicht anti-corruptie activist Anna Hazare. Die ging vandaag opnieuw in hongerstaking uit onvrede met het regerinsbeleid . Foto AFP / Indranil Mukherjee

Het Indiase parlement keurde vanmiddag een wetsvoorstel goed dat voorziet in de aanstelling van een nationale ombudsman. Hiermee komt de regering de eisen van demonstranten tegemoet die actie voeren tegen corruptie in India.

Dat meldt persbureau Reuters. De Indiase regering wordt al tijden geplaagd door corruptieschandalen en hoge inflatie. Naar schatting heeft corruptie de schatkist al miljarden euro’s gekost.

In augustus gingen duizenden mensen de straat op om anti-corruptie-activist Anna Hazare te steunen bij zijn hongerstaking. Na twaalf dagen willigde de Indiase regering de wens van Hazare, die volgens sommigen het Gandhi-achtige gezicht van de anticorruptiecampagne in het land was geworden, in om harder op te treden tegen corruptie. Vandaag gingen ook weer veertigduizend mensen de straat op in Mumbai om Hazare te steunen bij een nieuwe driedaagse hongerstaking tegen corruptie.

In juni werd een eerdere hongerstaking, die van ’s lands meest beroemde yogagoeroe, Swami Randev, hardhandig beëindigd door de Indiase autoriteiten. Tienduizenden volgers van Randev sloten zich aan bij de hongerstaking.