Opnieuw doden door overheidsgeweld Syrië

Syrische leger blijft hard optreden tegen betogers. Ondanks de komst van Arabische toezichtshouders.

Bij beschietingen door het Syrische leger in de stad Homs zijn gisteren zeker 23 mensen om het leven gekomen, volgens het Syrisch Observatorium voor Mensenrechten in Londen. De beschietingen vonden plaats slechts enkele uren voor de komst van de eerste zestig toezichthouders van de Arabische Liga.

De toezichthouders moeten controleren of Syrische troepen en andere veiligheidsdiensten zich wel terugtrekken uit de steden, zoals de Syrische president Bashar al-Assad vorige week maandag beloofd heeft aan de Arabische Liga. Maar Assad lijkt alleen maar harder op te treden tegen de betogers tegen zijn regime. Sinds de overeenkomst vorige week maandag zouden er 275 burgers zijn omgekomen door overheidsgeweld. Nog eens 150 mensen zouden zijn omgekomen bij vuurgevechten tussen activisten en veiligheidstroepen.

De Iraakse, Tunesische en Algerijnse toezichthouders zijn ondanks het nieuwe geweld gisteravond toch vanuit Kairo naar Damascus vertrokken. Wel liet de Liga weten dat het de „laatste kans” was voor de Syrische regering om haar koers te wijzigen.

Het is de bedoeling dat uiteindelijk 500 toezichthouders in kleinere groepen afreizen naar onrustige gebieden zoals Homs, Daraa, Idlib en Hama.

Het valt te bezien hoe effectief de missie zal zijn. Aangezien de Syrische overheid verantwoordelijk is voor de veiligheid van de toezichtshouders, zou het leger de toegang tot brandhaarden kunnen beperken. De Arabische Liga heeft laten weten dat de Syrische overheidsfunctionarissen tot nu toe goed meewerken. Vrijdag arriveerde een kleine voorbereidingsmissie van de Liga in Damascus. De Liga liet eerder al weten dat ze pas op het laatste moment duidelijk maken waar ze precies naartoe willen, waardoor het verrassingelement blijft bestaan. (AP, BBC)