Mexico pakt handlanger 'grootste drugsbaron'

Het Mexicaanse leger heeft met de arrestatie van Cabrera Sarabia een belangrijke slag geslagen in de strijd tegen het Sinaloa-kartel.

Felipe Cabrera Sarabia was het ‘hoofd beveiliging’ van Joaquin Guzman, de leider van het Sinaloa-kartel. Ook zou Cabrera operaties hebben geleid voor het kartel in het noorden van Mexico.

Guzman, die naar verluidt miljardair is, is sinds hij in 2001 ontsnapte uit de gevangenis voortvluchtig. Er staat een prijs van vijf miljoen dollar op zijn hoofd. Volgens de Mexicaanse autoriteiten controleren Guzman en het Sinaloa-kartel het grootste deel van de cocaïne- en marihuanasmokkel vanuit Mexico en Colombia naar de Verenigde Staten. Volgens het Mexicaanse leger heeft de arrestatie van Cabrera een verregaande invloed op de leiderschapsstructuur binnen het kartel.

Sinds 2006 heeft het drugsgeweld in Mexico aan meer dan 40.000 mensen het leven gekost. (BBC)