Met een eindejaarsrally de onzekerheid in

Beleggers hopen op een eindejaarsrally met gunstige macro-economische cijfers uit de VS. Terugblikkend was 2011 een slecht beursjaar.

Oudjaarsdag is bijltjesdag voor de Nederlandse pensioenfondsen. Op 31 december maakt hun toezichthouder, De Nederlandsche Bank, de balans op. Lopen de fondsen achter op hun financiële herstelplannen die ze opstelden na de vorige kredietcrisis, dan moeten de fondsen ingrijpen (lees: korten). Pensioenen zouden best eens 5 à 10 procent verlaagd kunnen worden, voorspelt scheidend financieel directeur André ten Damme van pensioenuitvoerder APG vandaag somber in Trouw.

De laatste beursweek van het jaar zou een mooie gelegenheid zijn om de rendementen nog proberen op te vijzelen. Beleggers hopen op een eindejaarsrally.

De eurocrisis is niet weg, maar de laatste dagen wel van de meeste voorpagina’s verdwenen. Er zijn geen obligatieveilingen van Europese landen die onrust op de aandelenmarkten kunnen veroorzaken. Op de beursagenda staan deze week geen bedrijfsresultaten – en dus geen tegenvallers. Wel komt het Havenbedrijf Rotterdam donderdag met zijn cijfers over het afgelopen jaar. De financiële markten worden vooral aangedreven door macro-economische cijfers. Met name de laatste economische berichten uit de Verenigde Staten zijn gunstig.

Medio december al daalde het aantal uitkeringsaanvragen in de VS verder tot 364.000, het laagste niveau in drieënhalf jaar. De verkoop van nieuwe woningen steeg tot 315.000, het hoogste peil in zeven maanden. De Dow Jones-index in New York sloot vorige week af met 3,6 procent winst, de AEX-index eindigde 4,7 procent hoger. Ook vanochtend stonden beide graadmeters in de plus.

Deze week kijken beleggers opnieuw uit naar de cijfers van de landelijke vereniging van makelaars (NAR) in de VS. De index van getekende koopcontracten van de NAR is een goede indicatie voor de situatie op de Amerikaanse huizenmarkt. Met name door het aantal gedwongen verkopen blijven de huizenprijzen nog wel onder druk staan in de VS. De laatste cijfers (over oktober) worden vanmiddag bekendgemaakt in de huizenprijsindex van S&P/Case-Shiller – een graadmeter van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s, hier bekend van afwaarderingen van banken en landen.

In Nederland kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vanochtend met goed nieuws voor aandeelhouders. Het vertrouwen van producenten in de industrie is afgelopen maand gestegen van min 4,8 naar min 1,3. Anders gezegd: het wantrouwen van de ondernemers is gedaald. Vooral over de verwachte productie in de komende drie maanden waren de producenten volgens het CBS „veel minder somber”. In de afgelopen twee maanden daalde het producentenvertrouwen nog.

Niet iedereen heeft evenveel vertrouwen in de financiële toekomst. Christine Lagarde, directeur van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), waarschuwde op Eerste Kerstag in de Franse krant Le Journal du Dimanche nogmaals dat Europa de wereldeconomie in gevaar brengt. De Europese banken brachten op Tweede Kerstdag een recordbedrag van 412 miljard euro aan zogenoemde eendagsleningen onder bij de Europese Centrale Bank. De banken durven het overtollige kapitaal op hun balansen zelfs niet een dagje bij elkaar te stallen. Ook met een eindejaarsrally gaan de beurzen zo een onzeker nieuw jaar in.

Het afgelopen jaar was een slecht beursjaar, concludeert Het Financiële Dagblad vandaag in het FD300-overzicht van internationale bedrijven en sectoren. Gemiddeld moesten de bedrijven in het overzicht 15 procent afwaarderen in 2011. Grote Nederlandse verliezers waren PostNL (-77 procent), Air France-KLM (-71 procent), TomTom (-66 procent) en USG People (-63 procent). Winnaar is het biotechbedrijf Biogen Idec dat in Europa een koerssprong van 67 procent maakte.

Tot slot een relativerende gedachte: sinds 2000 is de helft van de beursjaren met verlies afgesloten – dus ook de helft met winst.

    • Eppo König