Meeste munten in je portemonnee zijn Duits

Meer dan een kwart van de munten in Nederland komt uit Duitsland.

In Nederlandse portemonnees zitten tien jaar na de invoering van de euro gemiddeld meer Duitse dan Nederlandse euromunten. Dat blijkt uit de ‘Grote Maandelijkse Meting’ van de website eurodiffusie.nl, waarop een paar honderd Nederlanders iedere maand doorgeven wat er in hun portemonnee zit.

Op 1 december had 24 procent van de munten de beeltenis van koningin Beatrix; 27 procent kwam uit Duitsland, 15 procent uit België en 10 procent uit Frankrijk. Dit jaar waren volgens de steekproef alleen in augustus iets meer Nederlandse dan Duitse munten in omloop. Tot 2010 waren er meer Nederlandse euromunten.

De meest zeldzame munten in Nederland komen uit Slovenië. De kans om munten uit Slovenië in je portemonnee te krijgen is 0,03 procent. (NRC)