Kortkolom economie

Truckbouwer Ginaf maakt doorstart

Rotterdam. Het failliete truckbedrijf Ginaf uit Veenendaal maakt een doorstart. Het bedrijf is vorige week opgekocht door CHTC, een dochter van de China Hi-Tech Group Company. Ginaf is de Nederlandse marktleider in de productie van trucks voor de internationale (mijn)bouw en zwaar transport. Door de malaise in de bouw kwam het bedrijf dit jaar in betalingsproblemen. CHTC brak lopende overnamebesprekingen in november af, waarna Ginaf failliet ging.

Voor 35 van de ruim 60 werknemers blijft er werk in Veenendaal. (NRC)

Miljoenenopdrachten voor bouwer Heijmans

Amsterdam. Een Duitse dochteronderneming van bouwbedrijf Heijmans, Oevermann, heeft twee bouwopdrachten in Duitsland in de wacht gesleept voor een totale waarde van dertig miljoen euro. Dat meldt Heijmans vandaag. Oevermann, gevestigd in Münster, is sinds 2007 onderdeel van Heijmans. De opdrachten behelzen een woningcomplex in Düsseldorf en een onderwijsgebouw in Münster. De werkzaamheden beginnen in de loop van het komende jaar. De gebouwen zullen in 2014 worden opgeleverd. (Novum)

Shell: gelekte olie Nigeria goeddeels weg

IBADAN. Volgens Shell Petroleum Production Co. (SNEPCo), dochteronderneming van Royal Dutch Shell, is de gelekte olie van het Bonga platform voor de kust van Nigeria grotendeels verspreid en verdampt. Tijdens een routineoperatie vorige week, waarbij olie van het platform naar een tanker werd overgepompt, ontstond een lek in de pijpleiding. Daaruit stroomde een aanzienlijke hoeveelheid olie weg. Het bedrijf gaat „passende maatregelen” nemen om resterende olievlekken op te lossen. (Dow Jones)

NIBC Direct gaat in België spaarmarkt op

Rotterdam. Zakenbank NIBC gaat met internetdochter NIBC Direct de Belgische spaarmarkt op. Vanaf morgen kunnen klanten hun spaargeld deponeren op een internetrekening van NIBC, voorheen de Nationale Investeringsbank. NIBC Direct startte in 2008, na het uitbreken van de financiële crisis. In Nederland en Duitsland wist de bank in drie jaar tijd 5,5 miljard euro op te halen. Volgens de Belgische krant De Standaard wil NIBC potentiële spaarders lokken met een rentetarief van 3 procent. In Nederland krijgen klanten van NIBC Direct een rente van 2,85 procent. (NRC)