Kortkolom buitenland

Militaire coup in Guinee-Bissau mislukt

Bissau. In de West-Afrikaanse staat Guinee-Bissau is gisteren een couppoging door een hoge militair mislukt. Volgens het leger hebben de regering en het leger de situatie onder controle. Het hoofd van de marine is door het leger gearresteerd. President Malam Bacai Sanaha is momenteel in Parijs voor medische behandeling. Geweld brak uit tussen twee facties van het leger, waarna de premier zijn toevlucht zocht in een buitenlandse ambassade. (AP, Reuters)

China geeft dissident tien jaar celstraf

Peking. Een rechtbank in de Zuid-Chinese plaats Guiyang heeft Chen Xi, een dissident die zich inzet voor meer democratie, gisteren veroordeeld tot tien jaar. Chen (57) werd schuldig bevonden aan ophitsing tot staatsondermijnende activiteiten wegens 36 opstellen die hij online had gepubliceerd. Vrijdag kreeg een andere burgerrechtenactivist Chen Wei al negen jaar cel in de zuidwestelijke provincie Sichuan. Een woordvoerder van de Verenigde Naties toonde zich in een reactie bezorgd over de harde straffen. (AP, Reuters)

Servië accepteert papieren Kosovo

Merdare. Sinds gisteren staat Servië het inwoners van Kosovo toe om het land in te komen met identiteitspapieren die door de Kosovaarse autoriteiten zijn afgegeven. Hierdoor hoeven inwoners van Kosovo die naar West-Europa willen rijden, geen grote omweg meer te maken. Wie vanuit Kosovo, een voormalige provincie van Servië die in 2008 de onafhankelijkheid uitriep, naar Servië wil rijden, moet wel betalen voor een autoverzekering en tijdelijke Servische kentekenplaten. Dit akkoord is tot stand gekomen onder druk van de Europese Unie. (AFP)

Prominente blogger in Egypte vrijgelaten

Kairo. Een prominente Egyptische blogger die ervan wordt beschuldigd te hebben aangezet tot geweld tegen het leger tijdens een koptische betoging op 9 oktober in Kairo, is afgelopen weekeinde na twee maanden detentie vrijgelaten. Direct daarna onderstreepte Alaa Abdel-Fattah dat „we een einde moeten maken aan het militaire bewind”. Het leger sloeg destijds het koptische protest neer met zwaar geweld dat meer dan 20 betogers het leven kostte. Abdel-Fattah en zijn medestanders ontkenden dat hij geweld had gebruikt. (AP)

Iraanse ballingen naar ex-legerbasis VS

Bagdad. De Iraakse regering en de Verenigde Naties hebben afgelopen weekeinde overeenstemming bereikt over de verplaatsing van ongeveer 3.000 Iraanse ballingen die in Kamp Ashraf aan de grens met Iran leefden, naar de vroegere Amerikaanse basis Camp Victory bij de internationale luchthaven van Bagdad. Daar zullen de VN hun overbrenging naar derde landen voorbereiden. De ballingen zijn aanhangers van de oppositiegroep Mujahedeen-Khalq, die de steun had van Saddam Hussein tot diens val in 2003. De huidige Iraakse regering wil hen kwijt. (AP)

Zweedse journalisten 11 jaar Ethiopische cel

Addis Ababa. Twee Zweedse journalisten zijn vandaag door een Ethiopische rechter veroordeeld tot 11 jaar cel voor het ondersteunen van een rebellengroep. Johan Persson en Martin Schibbye waren Ethiopië binnengekomen met het Ogaden Nationaal Bevrijdingsfront. Het oosten van Ethiopië, waar ze zes maanden geleden gearresteerd werden, is verboden terrein voor journalisten. De twee geven toe de grens overgestoken te zijn, maar zeggen verder onschuldig te zijn. (AP, Reuters)