Kortkolom binnenland

Veel zorginstellingen zijn brandgevaarlijk

Rotterdam. De brandveiligheid in veel zorginstellingen is ver onder de maat. Bij eenderde van de locaties is die zo slecht dat er direct moet worden ingegrepen. Dat schrijven inspectiediensten in een rapport dat in handen is van de NOS. De inspecties baseren zich op een representatieve steekproef onder 96 instellingen. In veel locaties blijkt de brand- en rookcompartimentering onvoldoende. Ook is de bedrijfshulpverlening vaak niet in orde en is het veiligheidsbewustzijn van medewerkers onder de maat. In 30 procent van de instellingen was de situatie zo ernstig dat er onmiddellijk actie moet worden ondernomen. De locaties voldoen niet aan de wettelijke minimumeisen. Nederland telt ongeveer 3.200 zorginstellingen. (Novum)

Man slaat hondje dood met stofzuiger

Alkmaar. Een 35-jarige man uit Alkmaar heeft op Eerste Kerstdag zijn hondje doodgeslagen. De Alkmaarder en zijn vriendin waren wat langer dan gepland van huis geweest, waardoor de hond in huis had gepoept. Hierop werd de man zo boos dat hij het kleine dier met de stang van een stofzuiger sloeg, wat de hond fataal werd. De Alkmaarder bedreigde kort na middernacht ook zijn vriendin, die het huis uit rende om hulp te halen bij familie. De man vloog vervolgens ook een familielid aan. (Novum)

Tussenlanding na worsteling met Fin

Schiphol. Een worsteling aan boord van een vlucht van Tenerife naar Zweden heeft zondagavond geleid tot een tussenlanding op Schiphol. Een 57-jarige Fin deed agressief tegen zijn vrouw en werd boos toen de bemanning hem aansprak op zijn gedrag. Daarop ontstond een worsteling, waarna de piloot het vliegtuig aan de grond zette. De gezagvoerder van het vliegtuig met 177 passagiers vond de situatie te gespannen en besloot uit te wijken naar Schiphol. De crew slaagde erin de man te overmeesteren en leverde hem geboeid af aan de marechaussee, meldde een woordvoerder. (Novum)

Aanhouding na vondst drugsdode in Mierlo

Mierlo. De politie heeft een 38-jarige man opgepakt na de vondst van zijn dode vriendin in een woning in Mierlo. De 37-jarige vrouw is vermoedelijk overleden aan een overdosis drugs. De politie gaat vooralsnog niet uit van een misdrijf, maar de vriend van het slachtoffer is aangehouden wegens de vondst van harddrugs in het huis. De vrouw werd zondagochtend gevonden in haar woning. Er wordt nog sectie op het lichaam van het slachtoffer verricht. (Novum)

Tilburgers 17 uur vast in lift van kantoor

Tilburg. Drie Tilburgers hebben vanaf Tweede Kerstdag zeventien uur vastgezeten in een lift van een kantoorcomplex in de Brabantse stad. Ze werden vanochtend door medewerkers van de zaak bevrijd. Een van hen wilde zijn nieuwe werkplek aan de anderen tonen. Hun telefoons werkten niet. (Novum)