Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

‘Korting van 5,9 procent bij zeventien grote pensioenfondsen’

Veel Nederlandse pensioenfondsen hebben door de onzekere financiële tijden een te lage dekkingsgraad, wat uitbetaling van pensioenen in gevaar brengt. Foto AFP

Bij zeventien grote pensioenfondsen, die samen 65 procent van de totale pensioenpot beheren, dreigt een korting van gemiddeld 5,9 procent. Dat blijkt uit een onderzoek van Het Financieele Dagblad (FD) naar de vijftig grootste pensioenfondsen.

Het pensioen van meer dan een miljoen Nederlanders dreigt te worden verlaagd, aldus het FD.

Vooral de vijf grootste pensioenfondsen doen het slecht. Deze fondsen moeten gemiddeld 7,9 procent korten. Het gaat om ABP, Zorg en Welzijn, de metaalfondsen PME en PMT, en het pensioenfonds voor de Bouw.

Korting nodig vanwege lage dekkingsgraad

Op het einde van het jaar maakt de Nederlandsche Bank de balans op. Pensioenfondsen die op 31 december een dekkingsgraad hebben van minder dan 105 procent, moeten hoogstwaarschijnlijk dit voorjaar aankondigen in 2013 te korten op de pensioenen. Dat komt omdat ze dan langer dan drie jaar in de problemen zitten.

Volgens DNB hebben in totaal 261 pensioenfondsen een tekort. De gemiddelde dekkingsgraad van alle 332 pensioenfondsen bedroeg eind november 97 procent. Bij de vijf grootste fondsen is dit 92,3 procent meldt het FD vandaag.

Eerder dit jaar werd al duidelijk dat een groot aantal pensioenfondsen er financieel zo slecht voor staan dat ze harde maatregelen moeten nemen.