Koken en Kerst, fijne combinatie

Kookboeken doen het altijd goed rond de Kerstdagen. Welke boeken vielen nog meer op in het afgelopen jaar? De boekenlijstjes van 2011.

In Nederland is Snel, gemakkelijk en gezond slank met Dr.Frank / Deel 3 nog maar net uit en het is al meteen een bestseller. Jamie Olivers kookboek is ondertussen in Groot-Brittannië voor de vierde keer op rij het best verkochte boek met de Kerst. En in Zuid-Afrika is Springbok Kitchen – een kookboek door het befaamde Zuid-Afrikaanse rugbyteam met veel vleesgerechten – al het hele jaar een bestseller, nu rond de Kerstdagen nog een beetje extra.

Koken en Kerst, het is een gouden combinatie. En daar spelen ook bedrijven op in; zo is er de Galaxy National Book Award – een publieksprijs voor boeken die het voor vrouwen mogelijk maakt om ‘weg te smelten met hun favoriete boek’, gesponsord door een chocolademerk. De winnaar van 2011 is How to be a Woman van Caitlin Moran, een soort feministisch antizelfhulp-manifest. Hoe vrouw te zijn, bekroond door een chocolademerk: de grappen schrijven zichzelf.

Welke boeken komen het vaakst voor op de eindejaarslijstjes van de verschillende redacties? The Guardian vroeg auteurs hun favoriet te noemen en uiteraard krijg je een veelheid aan namen en titels voorgeschoteld. Maar één titel die eruit springt is A Visit from the Goon Squad van Jennifer Egan.

De New York Times noemt Chad Harbachs The Art of Fielding, Stephen Kings what-if-history 22-11.1963 en de essays van Christopher Hitchens. Dat laatste is wellicht ook een beetje een eerbetoon aan de zojuist overleden polemist.

Ook Amazon noemt Chad Harbach en daarnaast de biografie van Steve Jobs (omdat deze redactioneel sterk is en goed verkoopt op Amazon). De eindejaarslijst van NRC Boeken verschijnt komende vrijdag. (NRC)