Kim treft delegatie Z-Korea

De nieuwe Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft gisteren een korte ontmoeting met een Zuid-Koreaanse delegatie gehad, die medeleven kwam betuigen na de dood van zijn vader Kim Jong-il. Tot de delegatie, die geen officieel karakter had, behoorde de weduwe van ex-president Kim Dae-jung. Deze had zich verzoeningsgezind opgesteld, hetgeen in 2000 uitmondde in een topontmoeting met Kim Jong-il. Ook een lid van de Zuid-Koreaanse zakenfamilie Hyundai maakte deel uit van de delegatie.

De aanwijzingen nemen toe dat de oom van Kim Jong-un, Jang Song-thaek, zijn positie heeft versterkt. Jang, die onder Kim Jong-il al gold als de nummer twee van het land, verscheen zaterdag bij het opgebaarde lichaam van Kim Jong-il achter de nieuwe leider in generaalsuniform. Het was volgens ingewijden voor het eerst dat hij in generaalsuniform werd gezien. Naar wordt aangenomen zal Jang een belangrijke adviseur zijn voor zijn onervaren neef.

Morgen volgt de begrafenis van Kim Jong-il. Daarbij zullen voorzover bekend geen buitenlanders zijn. De Japanse premier Yoshihiko Noda heeft gisteren bij een bezoek aan Peking de Chinese president Hu Jintao op het hart gedrukt er alles aan te doen te voorkomen dat de toestand in Noord-Korea, dat zich in het verleden dikwijls grillig heeft gedragen en een nucleair programma heeft, ontspoort. (AP, Reuters)