Karzai akkoord met kantoor Talibaan in Qatar

De Afghaanse president Hamid Karzai tijdens een persconferentie eerder deze week. Foto AFP / Massoud Hossaini

De Afghaanse president Hamid Karzai accepteert de plannen van de Talibaan om een politiek kantoor te vestigen in Qatar, hoewel een kantoor in Saoedi-Arabië of Turkije zijn voorkeur heeft. Dat meldt persbureau AP.

Eerder sprak Karzai zich uit tegen de plannen voor een kantoor in Qatar. Karzai is niet tegen het plan van een Talibaan-vertegenwoordiging als zodanig, maar wilde invloed hebben op de locatie. Omdat Qatar zelf besprekingen voerde met de Talibaan, riep Afghanistan eerder zijn ambassadeur terug uit de Golfstaat.

De Verenigde Staten sturen aan op vredesbesprekingen met de Talibaan. Karzai wil dat deze besprekingen plaatsvinden onder Afghaanse leiding.

Begin oktober verbrak Karzai de vredesonderhandelingen met het gematigde deel van de Talibaan nadat de voorzitter van de Vredesraad, oud-president Rabbani, omkwam bij een zelfmoordaanslag in Kabul. Karzai, daarvoor altijd voorstander van gesprekken met de Talibaan, zei toen dat hij alleen verder wilde praten als de islamisten ‘een officieel adres’ zouden hebben.