‘In 2000 al gewaarschuwd voor kwaliteit borstimplantaten PIP’

Een implantaat van Poly Implant Prothese. Foto AFP / Sebastien Nogier

Al in 2000 hebben de Amerikaanse gezondheidsdiensten gewaarschuwd voor borstimplantaten van de Franse producent Poly Implant Prothèse (PIP). PIP raakte vorige week in opspraak omdat de borstprotheses van het bedrijf die gemaakt zijn van goedkope, industriële siliconen een veel grotere kans hebben om te gaan lekken. De Amerikaanse waarschuwing gold voor protheses op basis van fysiologisch zout.

In mei 2000 bezochten Amerikaanse inspecteurs de fabriek in Frankrijk waar de implantaten van PIP werden gemaakt, meldt persbureau Reuters. Vlak daarna stuurde de Amerikaanse Voedsel en Geneesmiddelen Administratie (FDA) een brief naar naar de baas van PIP, waarin werd geschreven dat de implantaten van PIP op minstens 11 punten slecht scoorden.

Het is nog onduidelijk waarom er niks met de waarschuwing is gebeurd. Volgens een woordvoerder van het Franse Geneesmiddelenagentschap is de FDA niet verplicht om andere landen op de hoogte te stellen als er geen gezondheidsrisico’s zijn.

In Frankrijk mogen alle vrouwen met een PIP-implantaat op kosten van de overheid de prothese laten verwijderen. In Nederland is vrouwen aangeraden om langs de arts te gaan. Vorig jaar hebben er in Nederland ongeveer 1000 vrouwen de implantaten laten aanbrengen.

De 78-jarige topman van PIP, Jean-Claude Mas, wordt gezocht door Interpol Costa Rica, in verband met een auto-ongeluk. Mas verblijft momenteel in het zuiden van Frankrijk en is ondervraagd door de Franse autoriteiten, maar Frankrijk wil hem voor deze zaak niet uitleveren aan Costa Rica.