Horecabranche: rookverbod richt 'bloedbad' aan onder cafés in België

Het rookverbod richt een „bloedbad” aan onder Belgische cafés. Dat stellen de horecabelangenorganisaties in België. Uit cijfers van handelsinformatiebureau Coface Services Belgium blijkt dat sinds 1 juli, de dag waarop het rookverbod voor cafés in België inging, 2.005 van de 24.220 cafés hun deuren hebben gesloten. Dat is 43 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar.

Horeca Vlaanderen is „niet verrast” door het „dramatisch aantal faillissementen”, zo stelt zij. „Het is vijf na twaalf voor onze cafés.” Voorzitter Christine Mattheeuws van het Neutraal Syndicaat voor Zelfstandigen: „Heel wat cafés houden het geen maanden meer vol. Zij smeken echt om zuurstofmaatregelen.” De FedCaf, de Federatie van Cafés, waarschuwde voor de invoering van het rookverbod dat dit „het nekschot” zou betekenen voor een groot deel van de Belgische cafés. Nu vraagt zij afschaffing van het rookverbod.

De economische crisis wordt door de tegenstanders van het rookverbod voor het gemak maar even niet genoemd. Al jaren neemt het aantal cafés in België af. Uit de nieuwste cijfers blijkt nergens dat de cafésluitingen direct te maken hebben met het al dan niet mogen opsteken van een sigaret. In Nederland, waar het rookverbod al sinds 2008 geldt, gingen dit jaar 22 procent meer horecazaken failliet dan in 2010.

De horecabranche stond al niet bekend als financieel gezond. Het Vlaamse dagblad De Tijd haalt een studie van het Federaal Planbureau van vorig jaar aan, waaruit bleek dat bijna een kwart van de horecabedrijven in België werkt met een negatief nettobedrijfskapitaal, een negatief eigen vermogen en een boekhoudkundig verlies. De studie was gebaseerd op de jaarrekeningen van 2007: lang voor het rookverbod.