Hoezo vrede op aarde?

An Andean man receives a punch during a one-on-one fight during the "Takanakuy", a traditional festivity at Chumbivilcas province, in Cuzco, December 25, 2011. "Takanakuy", which means "when the blood is boiling" in Quechua, is an annual and ancient celebration inherited from the pre-hispanic Chanka culture, that gives hundreds of Andean villagers the chance to solve their love, honour and property problems through the force of blows as a way to put differences behind them before the New Year. Picture taken December 25, 2011. REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU - Tags: SOCIETY)
An Andean man receives a punch during a one-on-one fight during the "Takanakuy", a traditional festivity at Chumbivilcas province, in Cuzco, December 25, 2011. "Takanakuy", which means "when the blood is boiling" in Quechua, is an annual and ancient celebration inherited from the pre-hispanic Chanka culture, that gives hundreds of Andean villagers the chance to solve their love, honour and property problems through the force of blows as a way to put differences behind them before the New Year. Picture taken December 25, 2011. REUTERS/Enrique Castro-Mendivil (PERU - Tags: SOCIETY) REUTERS

Voor de meeste mensen is Kerst een tijd van samenzijn en vredelievendheid. Maar voor de inwoners van de provincie Chumbivilcas in Peru zijn de Kerstdagen het uitgelezen moment om met elkaar op de vuist te gaan. Tijdens het jaarlijkse Takanakuy-festival is het de bedoeling dat inwoners van de bergdorpen in de zuidelijke provincie hun oude vetes uitvechten voor het einde van het jaar. Takanayu – dat „wanneer het bloed kookt” betekent in het Quechua, een van de oudste Inca-talen in Peru – wordt door de deelnemers gezien als een belangrijk onderdeel van hun cultureel erfgoed.

Deelnemers zetten kleurrijke maskers op en dragen opgezette dieren bij zich om hun tegenstanders af te schrikken. Een scheidsrechter zorgt ervoor dat er nauwelijks verwondingen zijn. Ook vrouwen en kinderen doen mee aan de gereguleerde vechtpartijen. Mannen houden het meestal bij slaan, maar onder vrouwen is schoppen erg populair.

Om het geheel toch positief af te sluiten, wordt er aan het eind van het festival vrolijk met elkaar gedanst.