Hedgefonds blijft ondanks wanprestaties populair

Het is raar, maar waar: hedgefondsen lijken de populairste belegging van 2012 te gaan worden. Het doorsneefonds heeft dit jaar – tot en met eind november – 4 procent van zijn waarde verloren, aldus Hedge Fund Research (HFR). Maar die armzalige prestatie schrikt institutionele beleggers niet af. Zelfs de S&P 500 is er in dezelfde periode in geslaagd een winst van 1 procent te boeken, inclusief dividenden. De obligatie-index van HFR leverde een rendement van bijna 8 procent op. Het gemiddelde hedgefonds is in vergelijking daarmee een ‘loser’.

Eén van de problemen was dat de superieure analyse die hedgefondsen beweren te kunnen bieden, in de praktijk vrijwel nutteloos is gebleken. Overheidsacties in Europa en de VS en pavlovreacties van beleggers zijn doorslaggevender gebleken dan de economische realiteit waarop beleggers in aandelen en andere bezittingen zich normaliter verlaten. Ingeroeste gewoonten, zoals de verkoop van stukken bij koersverlies, hadden desastreuze gevolgen. Sommige hedgefondsen waren slim, of hebben geluk gehad. Andere, waaronder grote namen als John Paulson, hebben het dit jaar gewoon heel slecht gedaan.

Volgens een onderzoek van Preqin zijn meer vermogensbeheerders dan gebruikelijk teleurgesteld in de prestaties van de hedgefondsen. Maar het aantal institutionele beleggers dat nog steeds bereid is méér geld door hedgefondsen te laten beheren is veel groter dan het aantal dat van plan is geld terug te halen. Het is een beetje paradoxaal.

De reden is dat deze beleggers hopen op een jaarlijks rendement van ongeveer 8 procent. Het rendement op obligaties is laag – niet meer dan ongeveer 2 procent op ‘veilige’ staatsobligaties met een looptijd van tien jaar – en de vooruitzichten voor aandelen zijn duister, terwijl de groei in de ontwikkelingslanden op z’n best bloedeloos kan worden genoemd. Tenzij deze beleggers hun verwachtingen neerwaarts bijstellen, hebben ze weinig andere opties dan erop te gokken dat de markten weer rationeler zullen reageren en dat hedgefondsen gewapend met gezond verstand en flexibiliteit opnieuw flinke rendementen kunnen boeken.

Maar voor de fondsen die daartoe niet in staat zijn, ziet de toekomst er somber uit. In het derde kwartaal van dit jaar moesten er volgens HFR 213 stoppen. Dat is het grootste aantal sinds begin 2010, hoewel nog lang niet zo veel als de 778 die in het laatste kwartaal van 2008 onderuitgingen.

Over het geheel genomen lijkt het erop dat de slechte prestaties van 2011 de hedgefondssector niet al te zeer kwalijk zullen worden genomen. Maar ook al gunnen de grote beleggers de fondsen een tweede kans, ze moeten niet verbaasd zijn als de markten zich ook in 2012 vreemd blijven gedragen en doorgewinterde managers opnieuw moeite zullen hebben zich te bewijzen.

Richard Beales en Neil Unmack

Vertaling Menno Grootveld

    • Neil Unmack
    • Richard Beales