Fiscale waarde van alle woningen openbaar

De fiscale waarde van alle huizen (Woz) wordt openbaar. Met die maatregel moeten huizenbezitters meer inzicht krijgen in hoe gemeenten de waarde van hun huis vaststellen. Staatssecretaris Frans Weekers, (Financiën, VVD), bereidt een wetsvoorstel voor dat burgers de mogelijkheid geeft de Woz-waarde van „zelfgekozen referentiepanden” op te vragen. Zo kunnen huizenbezitters hun huis vergelijken met dat van de buren, of van een vergelijkbaar pand elders. Dat was al mogelijk bij een beperkt aantal, door de gemeente geselecteerde huizen. Weekers stuurde vanochtend een brief naar de Tweede Kamer met dit voorstel.

De door gemeenten vastgestelde Woz-waarde van huizen is de basis voor belastingen als de onroerendezaakbelasting (ozb). De hoogte van de ozb wordt vastgesteld door gemeenten. Vanaf 1 januari moeten gemeenten al uitgebreidere taxatierapporten maken voor huizenbezitters. Nu de huizenprijzen dalen, worden meer bezwaarschriften van huizenbezitters tegen de taxatie van gemeenten verwacht. De afgelopen jaren klonk er al gemor dat de Woz-waarde hoog bleef terwijl de huizenprijzen daalden.

Volgend jaar zal de Woz-waarde van huizen wel dalen, maar desondanks neemt de belasting op eigen woningen toe, concludeerde de Vereniging Eigen Huis eind november in een jaarlijks onderzoek. De woningwaarde daalt in 2012 met 3,4 procent, maar de ozb-aanslag stijgt gemiddeld met 3,9 procent. Gemeenten proberen via de hogere belasting hun begrotingen sluitend te krijgen.