Ethiopië veroordeelt Zweedse journalisten tot elf jaar cel

De Zweedse journalist Martijn Schibbye, tweede van rechts, praat met zijn advocaat in de Ethiopische rechtbank op 1 november van dit jaar. Op 21 december werd hij samen met een collega schuldig bevonden aan bevordering van terrorisme. Vandaag werd de straf bepaald: elf jaar cel.
De Zweedse journalist Martijn Schibbye, tweede van rechts, praat met zijn advocaat in de Ethiopische rechtbank op 1 november van dit jaar. Op 21 december werd hij samen met een collega schuldig bevonden aan bevordering van terrorisme. Vandaag werd de straf bepaald: elf jaar cel. Foto AFP / Jenny Vaughan

Twee Zweedse journalisten zijn vandaag door een Ethiopische rechtbank veroordeeld tot elf jaar gevangenisstraf. Het duo wordt ervan beschuldigd dat ze een rebellengroepering hebben geholpen.

Verslaggever Martin Schibbye en fotograaf Johan Persson (hier op foto) zouden het land illegaal zijn binnengekomen om vervolgens het Nationaal Bevrijdingsfront Ogaden (ONLF) te helpen en te promoten. Daarmee zouden ze terrorisme hebben bevorderd. Het ONLF strijdt voor de onafhankelijkheid van Ogaden, een regio in het oosten van Ethiopië aan de grens met Somalië. Er wonen hoofdzakelijk Somalische nomaden.

De twee Zweedse mannen werden in juli van dit jaar gearresteerd nadat ze samen met enkele ONLF-strijders Ogaden binnenkwamen en er een vuurgevecht ontstond tussen de rebellen en Ethiopische regeringstroepen.

De rechtbank in de hoofdstad Addis Ababa bepaalde op 21 december dat de twee schuldig waren en dat een straf tussen de elf en de achttien jaar passend was. Dat leidde al tot woedende reacties vanuit Zweden, waar de media de Ethiopische rechtbank verweten er een politiek proces van te maken.

Schibbye en Persson kunnen nu in beroep, maar de verwachting is dat dat slechts voor uitstel van de straf kan zorgen. Vrijspraak lijkt uitgesloten, schrijft de Zweedse krant Expressen.