Espresso met DSK en Berlusconi

Waar is Silvio Berlusconi? Wat doet hij? Welke hoogtepunten schieten hem te binnen als hij terugblikt op het jaar dat al bijna voorbij is? Maar als er over hoogtepunten wordt gesproken, dan mag Dominique Strauss-Kahn niet ontbreken. Ik spreek de beide heren bij een espresso in een bordeel in Lille. ‘2011 was een bewogen jaar,’ zegt Berlusconi.

Silvio Berlusconi en Dominique Strauss-Kahn. Foto's AFP
Silvio Berlusconi en Dominique Strauss-Kahn. Foto's AFP Silvio Berlusconi en Dominique Strauss-Kahn. Foto's AFP

Bewogen jaar

Waar is Silvio Berlusconi? Wat doet hij? Welke hoogtepunten schieten hem te binnen als hij terugblikt op het jaar dat al bijna voorbij is? Maar als er over hoogtepunten wordt gesproken, dan mag Dominique Strauss-Kahn niet ontbreken. Ik spreek de beide heren bij een espresso in een bordeel in Lille. ‘2011 was een bewogen jaar,’ zegt Berlusconi. ‘De Griekse premier werd ontslagen, Gaddafi vermoord en DSK genaaid.’ De oud-topman van het IMF neemt een slokje espresso. ‘Het was een heel slecht jaar,’ erkent hij. ‘De schuldencrisis kostte de eurozone bijna de kop.’ Berlusconi lacht. ‘Ik dacht even dat je ging zeggen dat je aids hebt,’ zegt hij. DSK schudt zijn hoofd: ‘Ik ben heel voorzichtig.’

Silvio Berlusconi trad in november af, Dominique Strauss-Kahn diende in mei zijn ontslag in bij het IMF. Hebben de mannen een nieuwe bezigheid? ‘Rechtszaken,’ zeggen DSK en Berlusconi tegelijk. De oud-premier: ‘Ik krijg vrijwel elke dag een uitnodiging binnen.’ DSK: ‘Mijn vrouw gelooft me niet meer als ik zeg dat ik weer in de rechtbank was.’ Hebben ze goede voornemens voor 2012? ‘Meer van het leven genieten,’ antwoordt DSK. Berlusconi neemt een slokje espresso, denkt even na en zegt dan: ‘Doutzen Kroes in bed krijgen.’