Dodental Filipijnen loopt op tot 1.453

Boys play on a destroyed bridge at Kapay river, one of the three rivers that overflowed during typhoon Washi, in a remote area in Iligan City, southern Philippines on December 26, 2011. Tens of thousands of flash flood survivors in the Philippines face life in tent cities for months while safe areas to resettle them are sought, top relief officials said. More than 60,000 people displaced by tropical storm Washi are sheltering in government buildings in Cagayan de Oro and Iligan cities, most of them in schools that reopen after the holidays, civil defence chief Benito Ramos said. AFP PHOTO/NOEL CELIS
Boys play on a destroyed bridge at Kapay river, one of the three rivers that overflowed during typhoon Washi, in a remote area in Iligan City, southern Philippines on December 26, 2011. Tens of thousands of flash flood survivors in the Philippines face life in tent cities for months while safe areas to resettle them are sought, top relief officials said. More than 60,000 people displaced by tropical storm Washi are sheltering in government buildings in Cagayan de Oro and Iligan cities, most of them in schools that reopen after the holidays, civil defence chief Benito Ramos said. AFP PHOTO/NOEL CELIS Jongens lopen op een verwoeste brug over de Kapay rivier, een van de drie rivieren die overstroomde tijdens tyfoon Washi, in het zuiden van de Filipijnen. Foto AFP / Noel Celis

Het dodental als gevolg van de tropische storm Washi in het zuiden van de Filipijnen is opgelopen tot 1.453. Er worden nog veel mensen vermist.

De kustwacht is nog altijd bezig om lichamen uit zee te halen. De meeste lijken zijn nog niet geïdentificeerd.

Twee weken geleden hield een tropische storm huis in het gebied, gevolgd door plotselinge overstromingen in het holst van de nacht. Veel mensen werden dan ook in hun slaap door het water overvallen. De storm Washi maakte meer dan 275.000 Filipijnen dakloos. Door gebrek aan schoon drinkwater en sanitaire voorzieningen ligt een uitbraak van besmettelijke ziektes op de loer.