December extreem nat na droogste novembermaand ooit

December was dit jaar extreem nat. Met 152 millimeter neerslag komt december 2011 uit op de derde plek in de ranglijst met natste decembermaanden sinds 1906, meldt weeronline.nl.

De natste decembermaand ooit was in 1965, toen viel er meer dan 163 millimeter neerslag, zo schrijft persbureau Novum. Normaal valt er in december ongeveer tachtig millimeter neerslag.

Nadat november juist droger dan ooit was verlopen, sloeg het weerbeeld meteen op de eerste dag van december drastisch om en viel er direct dertig millimeter neerslag. Dat was ook meteen de grootste hoeveelheid neerslag die deze maand op een dag viel. Vervolgens was het vooral in het eerste deel van de maand regen- en stormachtig en was sprake van ‘typisch herfstweer aan het begin van de meteorologische winter’.

December 2011 verliep ook een stuk warmer dan normaal met een gemiddelde maandtemperatuur van 6,3 graden, tegenover 3,7 graden normaal. Dit betekent een vijfde plek in de ranglijst met warmste decembermaanden sinds 1901. Aanvoerder van deze lijst is december 1974 met 7,3 graden.

Het zachte weer werd veroorzaakt doordat een stevige westelijke stroming storingen vanaf de oceaan aanvoerde. Vriezen deed het deze maand nauwelijks. Slechts één keer kwam het in De Bilt tot vorst, terwijl dat normaal in december dertien keer voorkomt. In het weekend van 17 tot en met 20 december was het wel even winters, doordat de stroming tijdelijk naar het noordwesten was gedraaid. Daardoor kreeg Nederland te maken met koude lucht vanaf de Noordpool, wat winterse buien en gladheid opleverde.

Stormen deed het in december volop. Op 7, 8, 9 en 13 december kwam het tot echte stormen, waarbij het, met uitzondering van 9 december, in de kustgebieden tot zeer zware windstoten van meer dan honderd kilometer per uur kwam.

Tussen de stormen en buien door liet de zon zich echter ook vaker dan gemiddeld zien. December 2011 telde 55 zonuren, tegenover 49 normaal.