Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

De beste film van het jaar heet Drive

De poster van Drive
De poster van Drive

Drive is de beste film van 2011. Tenminste, als je het aan de Nederlandse filmpers vraagt. De 72 filmjournalisten van het KNF stemden gezamenlijk op de actiethriller met Ryan Gosling als het beste wat er in de bioscoop te zien was dit jaar. De beste Nederlandse film is Rabat.

In Drive speelt Gosling een autocoureur die moet zien te voorkomen dat zijn vriendin in handen van criminelen valt. Ook IMDb-stemmers en internationale pers zijn erg te spreken over de film: zij geven respectievelijk een 8,1 en een 7,9.

De film Rabat, waarin drie Marokkaanse Nederlanders per auto naar Marokko reizen, kennen we ook van de Gouden Kalf die Nasrdin Dchar ervoor kreeg. “Eindelijk: een Nederlandse roadmovie die echt overtuigt”, schreef NRC Handelsblad begin juni toen de film in de bioscopen verscheen.

De meest prestigieuze filmprijzen van de VS worden begin volgend jaar uitgereikt: op 15 januari de Golden Globes en op 26 februari de Oscars.