Cuba heeft de afgelopen dagen 2.500 gevangenen vrijgelaten

Een vrouw loopt langs een muur met graffiti in Havana. Raul Castro heeft aangekondigd dat er 2.900 mensen zullen worden vrijgelaten. Foto Reuters / Enrique de la Osa

De afgelopen dagen zijn er meer dan 2.500 Cubaanse gevangenen vrijgelaten. Dat melden lokale mensenrechtengroeperingen aan persbureau Reuters. Het gaat om mensen boven de zestig, gevangenen die ziek zijn, vrouwen en enkele jongere gevangenen die voor het eerst vastzitten.

In totaal wordt er aan meer dan 2.900 mensen amnestie verleend, zo liet de Cubaanse president Raul Castro eerder weten. De vrijlating van de gevangenen is volgens hem een gebaar van goede wil in reactie op verzoeken om vrijlating van familieleden en religieuze instituties. Het aanstaande bezoek van paus Benedictus XVI aan het land, dit voorjaar, is volgens Castro een van de redenen voor de vrijlating.

Onder de binnenlandse gevangenen die zijn vrij gelaten zijn volgens de mensenrechtengroeperingen vijf politieke gevangenen. In totaal zitten er nog minstens 60 politieke gevangenen vast. In 2010 liet Cuba al 130 politieke gevangenen vrij. Volgens schattingen van mensenrechtengroeperingen zitten er nog tussen de 70 en 80 duizend mensen achter de tralies in Cuba.

De 62-jarige Amerikaan Alan Gross is niet vrijgelaten. Hij werd in december 2009 op Cuba gearresteerd omdat hij computer- en internetdiensten naar het communistische eiland had meegenomen. Zijn gevangenneming en veroordeling tot vijftien jaar celstraf heeft de toch al slechte verhoudingen tussen Cuba en de VS verder onder druk gezet.