Britse isolatie op kleine schaal

Splendid isolation is helemaal terug aan de andere kant van het Kanaal. Zijn veto tegen een EU-verdragswijziging legt de Britse premier Cameron geen windeieren volgens opiniepeilingen. Maar ook lokaal groeit euroscepsis. Decennia oude stedenbanden met het continent sneuvelen.

In september besluit de gemeenteraad van het stadje Bishop’s Stortford zijn band met zustersteden Villiers-sur-Marne in Frankrijk en Friedberg in Duitsland op te zeggen. Eind november valt de brief van burgemeester John Wyllie met dit besluit op de deurmat van zijn ambtsgenoten op het continent. Daar is men not amused over deze streep door 46 jaar partnerschap. Voor Friedbergs burgemeester Michael Keller is het in de huidige eurocrisis duidelijk een politiek gemotiveerd besluit, zo laat hij afgelopen week in Duitse media weten. Onzin, vindt men op het stadhuis in Bishop’s Stortford. Culturele en maatschappelijke uitwisselingen via stedenbanden zijn achterhaald in een tijd waarin je zo overal naartoe kunt vliegen. De plaatselijke oppositie denkt daar anders over. Sommige mensen in Engeland hebben eenvoudig wat tegen de EU, aldus liberaal-democraat Mike Woods tegenover het Duitse televisiejournaal ZDF Heute. Alleen staat Wyllie niet. Ook Doncaster en Wallingford hebben stedenbanden geschrapt.

Merken Nederlandse gemeenten iets van deze ‘euroschermutselingen in het klein’? Bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) zijn geen opgezegde Brits-Nederlandse stedenbanden bekend, aldus een persvoorlichter. Helemaal uitsluiten kan ze het niet: gemeenten hoeven een stedenband of het opzeggen daarvan niet te melden. Overigens werken Britse en Nederlandse gemeenten verhoudingsgewijs weinig samen. Bij de VNG staan slechts 7 formele Brits-Nederlandse stedenbanden geregistreerd tegenover 51 Nederlands-Duitse.

    • Henk Boon