Belager Esteban 30 jr. verbannen

De 19-jarige man die vorige week woensdag tijdens de bekerwedstrijd Ajax-AZ doelman Esteban aanviel heeft een stadionverbod gekregen van dertig jaar voor thuiswedstrijden van Ajax. Dat heeft de Amsterdamse club zaterdag bekendgemaakt. Het gaat daarbij om een zogeheten lokaal civielrechtelijk stadionverbod.

Wesley van W. had al een landelijk stadionverbod van drie jaar, maar kon met een kaartje dat gekocht was op de clubkaart van een ander toch bij het bekerduel aanwezig zijn. De KNVB kan een landelijk stadionverbod uitvaardigen. Een levenslang stadionverbod is volgens de KNVB uitgesloten, omdat er dan sprake moet zijn van recidive én poging tot doodslag of mishandeling met de dood tot gevolg.

Volgens de KNVB-richtlijnen zal Van W. in elk geval drie jaar krijgen voor het betreden van het veld en vijf jaar voor het overtreden van zijn huidige stadionverbod. Daarbovenop komt, afhankelijk van het vonnis van de rechter, een stadionverbod voor zijn poging tot mishandeling. Dat onderdeel van de straf wordt verdubbeld, omdat het een aanval op een speler betreft. De rechter bepaalt of aan het stadionverbod een meldingsplicht gekoppeld wordt. In dat geval moet hij zich tijdens elke thuiswedstrijd van Ajax bij de politie melden.

Donderdag wordt Van W. in een snelrechtzitting berecht. Zowel Esteban als Ajax heeft hem aangeklaagd, respectievelijk voor poging tot mishandeling en wanordelijkheden. Ajax wil de man die Van W. van een kaartje voorzag voor drie jaar de toegang tot het stadion ontzeggen. De Amsterdamse club wil eventuele schade op beide mannen gaan verhalen.

In de 36ste minuut van het bekerduel tussen Ajax en AZ stapte Van W. woensdagvond in de Arena het veld op. Na zijn trappende beweging richting Esteban viel hij op de grond, waarna de doelman tweemaal op hem inschopte. Toen de keeper daarvoor de rode kaart kreeg, stapte AZ van het veld. Daarna werd de wedstrijd gestaakt. Morgen besluit de KNVB of de wedstrijd over- of uitgespeeld wordt, of dat de 1-0 tussenstand voor Ajax als eindstand wordt aangemerkt. De rode kaart van Esteban is geseponeerd.